Dulakodással indult az Élet menete

Vágólapra másolva!
Délután négy órakor indult Budapesten az Élet menete, amelyen több ezren emlékeznek a holokauszt áldozataira. A rendezvény kisebb dulakodással kezdődött, mert egy férfi molinón üzent Simon Peresz izraeli elnöknek, de ezt leszámítva nem voltak atrocitások. A meneten részt vett Balog Zoltán miniszter, Rogán Antal fideszes frakcióvezető, Mesterházy Attila MSZP-elnök és az amerikai nagykövet is.
Vágólapra másolva!

Nagyjából tízezren gyűltek össze vasárnap délután a Margit híd pesti hídfőjénél, hogy részt vegyenek az Élet menetén. A résztvevők magyar, EU-s, izraeli és svájci zászlókat tartottak. A tizenegyedszer megtartott menet végighaladt a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig, a megemlékezés helyszínéig.

A menet elején dulakodás alakult ki, ugyanis egy kopasz, nagytestű férfi a Margit híd oldalára molinót feszített ki, amelyet fújolással fogadtak a résztvevők. A molinón egy árpádsávos zászló volt, illetve az szerepelt: "Simon Peresz izraeli elnöknek: foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!". A résztvevők hosszan skandálták a férfi felé fordulva, hogy "nácik, haza", majd egy résztvevő a férfihoz lépve megpróbálta elvenni tőle a molinót. Ekkor alakult ki a dulakodás, amelynek végén a férfi a molinóval távozott, és ezt leszámítva nem volt más atrocitás.

A menten nagyjából tízezren vettek részt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A meneten részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, illetve Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP-től eljött Mesterházy Attila pártelnök és Horváth Csaba alelnök, és ott van Bajnai Gordon az Együtt 2014-PM választási szövetség vezetője, illetve Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Tudósítónk a menetben táncolni látta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetet is.

A mostani rendezvényen emlékbeszédet mondott Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, valamint a felszólalók között volt Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója, díszvendégként pedig Agnes Hirschit hívták meg, aki a svájci életmentő diplomata, az 1944-ben Magyarországon dolgozó konzul, Carl Lutz nevelt lánya.

Az idén az Élet menete a holokauszt áldozatai mellett azoknak az életmentőknek is igyekezett emléket állítani, akik dacoltak az egykori pusztító politikával, a náci erőszakkal, a népirtással.