Vágólapra másolva!
Nevek nélkül "zagyvaság" a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóin elhangzottakról közzétett két dokumentum - állítja a Demokratikus Koalíció. A Fidesz szerint az elmúlt 20 év egyik legnagyobb politikai botrányáról van szó, az Együtt 2014 pedig arra emlékeztet, hogy Bajnai Gordon idején távozott Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivataltól.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció (DK) zagyvaságnak tartja a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat - mondta Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt független országgyűlési képviselője kedden az MTI-nek.

Vadai közölte, pártja ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy anonimizálás nélkül tegye közzé a történteket bemutató teljes és valós dokumentációt. Az ellenzéki képviselő - aki még szocialista politikusként 2010 és 2011 között az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt - sürgette Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági bizottság előtti nyílt meghallgatását is.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség közölte, a Bajnai-kormány időszakában Laborc Sándornak már nem volt alkalma politikai befolyásával visszaélni, hiszen őt éppen Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején távolították el hivatalából. Az Együtt-PM szerint a közzétett leiratok pedig utólag is igazolják, hogy Bajnai Gordon helyesen döntött, amikor megvált Laborctól.

Az ellenzéki pártszövetség ezzel Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedd délután tartott sajtótájékoztatójára reagált. Kocsis Máté az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet szerinte "évekig próbáltak eltussolni". Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Laborc Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is titkosszolgálati vezető volt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal Pintér Sándor belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a kilencvenes évek olajügyeinek egyik főszereplője, Portik Tamás és a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója, Laborc Sándor közötti megbeszélésekről 2008-ban készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát. A dokumentumok tanúsága szerint a beszélgetésben többször elhangzik, hogy Portik a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében akar dolgozni, és ennek érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkat is kész szolgáltatni.

A leiratok tartalmáról itt és itt olvashat.