Orbán Viktornak hiányzott a demizson

Vágólapra másolva!
Kihelyezett kormányülést tartott a kormány a Baranya megyei Kémesen, a napirenden helyi témák szerepeltek. A nyilvános ülésen Orbán  megígérte, hogy a kereszténydemokrata kormány nem hagyja leomlani a templomokat, kötetlen hangnemben érdeklődött, hogy áll az elkerülő út, amelyet megígért a választóknak, majd amikor a házigazda Tiffán Zsolt támogatást kért, szólt Varga Mihálynak, hogy készítse a pénztárcáját.
Vágólapra másolva!

Baranya megye helyzetéről, gazdasági lehetőségeiről tájékozódott a kormány csütörtöki kihelyezett ülésén, az ormánsági Kémesen. A kormányülést a kémesi művelődési házban tartották, a tanácskozás a mintegy egyórás sajtónyilvános megnyitó után zárt üléssel folytatódott. A helyi hírportál, a Bama.hu tudósítása szerint a kormányülés sajtónyilvános részén Orbán Viktor nagyon kötetlen hangnemben beszélt a résztvevőkkel. Rögtön nyitásnak megjegyezte, furcsállja, hogy a házigazda Tiffán Zsolt - aki borász és fideszes országgyűlési képviselő - demizson nélkül érkezett. "Márpedig ha idehívott minket, jól kell tartania bennünket, s ezt pótolnia kell" - mondta a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Tiffán Zsolt köszönti a kormányülésre érkező Orbán Viktort

A központi téma az Ős-Dráva program volt, de napirendre került a 6-os út Pécset elkerülő szakasza, illetve az Ormánság helyzete is. Utóbbiról Orbán több kérdést is feltett Tiffánnak, az ormánsági cigányság helyzete mellett a templomokról is érdeklődött. Tiffán Zsolt azt mondta, hogy a közeljövőben lehetőség nyílik hét-nyolc leromlott állagú, ugyanakkor a maga nemében egyedülálló értéket képviselő ormánsági fakazettás templom felújítására, de további 30 templom rekonstrukciója is időszerű, amelyhez forrást kell találni. "Ez nem kereszténydemokrata kormány? A templomok meg ledőlnek? Milyen állapotok uralkodnak itt? (...) Ha a norvégok segítenek, megköszönjük, de ha nem, akkor is megcsináljuk" - mondta erre Orbán Viktor, utalva arra, hogy a tervek szerint a Norvég Alap segítségét is igénybe vennék a templomrekonstrukcióhoz.

A Bama.hu tudósítása szerint amikor Tiffán Zsolt támogatást kért egy tervezett látogatóközpont megépítéséhez, Orbán Viktor megkérdezte tőle: "Na, álljunk meg egy pillanatra. Mire kell neked 200 millió?" Majd szólt a gazdasági minisztérium államtitkárának, hogy készítse a pénztárcáját, de megjegyezte, hogy "erről most ne határozzunk, de rövid időn belül visszatérünk rá".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a kihelyezett kormányülésen

Szóba került az M6-os autópálya meghosszabbítása, illetve a 6-os út elkerülő szakasza is. Orbán ekkor Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez fordulva közbekérdezett: "Zsuzsanna, azt ígértem a pécsieknek, hogy még ebben a ciklusban elkészül a pécsi elkerülő út, hogy állunk ezzel?" Németh Lászlóné a papírjai között kutatva azt válaszolta, hogy zajlik az előkészítés, tervezés. Ekkor a miniszterelnök ismét félbeszakította: "Zsuzsanna, erre nem kíváncsiak a pécsiek. Mikor lesz kész az út?" Ekkor elhangzott a konkrét válasz is: 2013 végén elkezdődik az építése, és 2014-ben elkészül az út.

Orbán Viktor ismét kérdezett: "Zsuzsanna, hogy állunk az M6-os autópálya meghosszabbításával?" A miniszter asszony ismét magyarázkodásba kezdett volna, ám Orbán félbeszakította: "Zsuzsanna, 2018-ig elkészül a meghosszabbítás a horvát határig? Mondhatom-e ezt a pécsieknek?" "Igen" - hangzott a tömör válasz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a kormányülés után helyiekkel beszélgetett

Tiffán Zsolt fontosnak nevezte egy drávai híd, Vejtinél egy kompátkelő és az ahhoz vezető út megépítését is. Amikor szóba került, hogy az utóbbit többek között az nehezíti, hogy a terület a Natura 2000-es természetvédelmi területen helyezkedik el, Orbán ismét közbeszólt: "Mi tart ennyi ideig? Az állam mi vagyunk, mi adjuk az engedélyeket, nem? Brüsszelbe kell ezért is utaznunk, hogy engedélyt adjunk saját magunknak?" - kérdezte. "Zsuzsanna, ha minden engedély megvan, és az állam összeszedi az erejét, mennyi ideig tart megépíteni egy 10 kilométeres utat, konkrétumot mondjon, legyen szíves." "Az idén még meglesz" - hangzott a válasz Németh Lászlónétól.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Gyerekkel is kezet fogott

Miközben Tiffán Zsolt ismertette az Ős-Dráva program turisztikai vonatkozásait, többször használta a TDM betűszót. Orbán Viktor félbeszakította: "Bocsánat, de az micsoda." "Turisztikai desztinációs menedzsment" - jött a válasz. Orbán többször kimondta a kifejezést, majd megkérdezte: és ezt mi találtuk ki?" "Nem" - jött a válasz az egyik minisztertől, "de mi is tudunk hasonlókat".

Tiffán Zsolt végül azt kérte a kormánytól, csökkentse tovább a borászok adminisztratív terheit, és tegye lehetővé, hogy a borok forgalomba hozatali engedélyéhez szükséges dokumentumokat a jövőben a szőlészeti kutatóközpontok is kiadhassák. Ezt követően Orbán Viktor felvetette Tiffán Zsoltnak, hogy a választásokat megelőzően kötöttek egy 12 pontból álló egyezséget a borászokkal. "A 12 pontból hányat valósítottunk eddig meg?" "Négyet" - válaszolta Tiffán. Orbán Viktor rávágta: az kevés. "Még ebben a ciklusban duplázzuk meg a számot!" - kérte a miniszterelnök, majd véget ért az ülés nyilvános része.