Rendeletben szabályozná a közétkeztetést az állam, az erről szóló törvénytervezet a kormányzati honlapon jelent meg. 2014-től csak tíznaponta egyszer jöhet majd a sült krumpli, a rántott hús, a tejszín, és nem adható akármilyen szörp sem. Előírnák a só és a hozzáadott cukor mennyiségét, a húsok zsírtartalmát is.

Részletesen megszabná az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy miből mennyit adhatnak majd a közétkeztetésben. A rendelettervezet, amelyet május 10-ig lehet véleményezni a kormány honlapján, egyebek mellett kötelezné a menzákat arra, hogy egész napos étkeztetésnél fél liter tejet (vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket), négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt adjon, utóbbiakból egy adagot nyersen, illetve legyen három gabonaalapú élelmiszer is az ételek között. Bölcsődénél elég négy deci tej, három adag zöldség-gyümölcs és két gabonaalapú élelmiszer, míg napi háromszori étkezésnél ezek a számok három deci és két-két adag.

A tervezet előírja, hogy három év alatt minimum 2,8 százalékos tej kell, tilos cukrozni a tejet, bölcsődében tilos a bő olajban sült étel, de más menzákon is csak tíznaponta egyszer engedélyezett. Szintén tíznaponta egyszer használhatnak tejszínt a szakácsok. Inni vízen kívül tea vagy ásványvíz adható, előírják a tea cukormennyiségét, illetve az ételek sótartalmát is. Ez utóbbit illetően 2020-ig a napi bevitt sómennyiséget évi 10 százalékkal csökkenteni kell, míg el nem érik egész napos étkeztetésnél az összesen 5 grammot, napi háromszori étkezésnél a 3,5 grammot.

Átlagosan a napi energiamennyiség 30 százaléka származhatna zsírból, a hozzáadott cukor 8 százalék lehet. Tilos lenne a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús, a 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, a szénsavas, cukrozott üdítő és a nem gyümölcsalapú szörp, bizonyos gyümölcsnektárok.

Betiltanának hat E-számos színezéket is a hat éven aluliaknak (E110, E104, E122, E129, E102, E124), és ennek a korosztálynak tilos lesz a sertés- és baromfizsír felhasználása is. Édesség önállóan ebédként nem adható majd, de egyébként is csak úgy, ha egyharmad rész gyümölcsöt vagy tejet tartalmaz. Megszabják a diétás étkezés szabályait is.

Szigorú lesz a tájékoztatási kötelezettség is, a közétkeztetőnek étlapot kell készítenie és kifüggesztenie, ezen feltüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, sótartalmát és az allergén összetevőket.

A tervezet táblázatokban foglalja össze, hogy miből mennyit kell adni egyes korcsoportoknak, milyen energiaszükséglettel, adagokkal, sóbevitellel kell számolniuk a menzáknak. A dokumentum tömörített formában érhető el a kormány honlapján, itt letöltheti.

A rendelet jövő év január elsején lépne hatályba. A fent említett tájékoztatásra 2016-ig kapnának időt a menzák.