A kormány eldughatja a közérdekű adatokat

Vágólapra másolva!
A parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely korlátozná a közérdekű adatok megismerését. A képviselők szerint az állampolgárok nem ismerhetik meg olyan mélységben az állam működését és gazdálkodását, mint az ellenőrzésre szakosodott állami szervek, mert a "visszaélésszerű, általános jellegű" adatigénylések indokolatlan mértékben akadályozzák az adatgazda munkáját. 
Vágólapra másolva!

A parlament kedden elfogadta azt a módosító jogszabályt, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől. Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a "visszaélésszerű adatigényléseket", amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni.

Ebből és a kivételes eljárási rendből a hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők azt olvasták ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét. Ezt az előterjesztő Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is cáfolta.