Nagy öröm, ahogy a Fidesz gondol a fiatalokra

Vágólapra másolva!
Ünneplőbe öltözött, hálás határontúli fiatalok fogadták péntek délelőtt Balog Zoltánt és Kövér Lászlót a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, ahol a politikusok átadták a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést idén a Kárpát-medencei fiatalokat mozgató Rákóczi Szövetség kapta, amelyről Kövér Lászlónak a fáklyák, Balog Zoltánnak pedig a kis papok jutnak az eszébe.
Vágólapra másolva!

Amikor a buszon hangosan vihogó, idétlen lányokat vagy káromkodó fiúkat hallunk szinte el is feledkezünk arról, hogy vannak olyan magyar fitalaok is, akik Kövér László házelnök vagy Balog Zoltán miniszter elismerését is kivívják. Az általuk vezetett Polgári Magyarországért Alapítvány 2006 óta minden évben átadja a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amelyet korábban Malina Hedvig, a Misztrál Együttes vagy az Utolsó figyelmezetés (UFI) című újság is megkapott.

Így kíváncsian vártuk, hogy idén kik lesznek azok a fiatalok, akik - ahogy a pályázati felhívás fogalmaz - személyes példamutatásukkal "a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoznak létre, és tevékenységük jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget". Idén a Rákóczi Szövetség kapta a díjat méghozzá a "Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásáért, valamint a hosszú távú megmaradásért folytatott küzdelemért". A szövetség tagjaival folytatott beszélgetésből később kiderült, ez nagyjából egy olyan szervezet amely egy csomó állami és vállalati pénzt (évente nagyjából 230 millió forintot) kap arra, hogy programokat szervezzen a határontúli területeken vagy határontúli kérdésekről.

Életre szóló élmény

Mintha egy iskolai tanévnyitóra érkeztünk volna, annyi kosztümös lány és szűk öltönyben feszengő fiú gyűlt össze a Gellérthegy tövénél, az Uránia csillagvizsgálóban. A helyszínre érkező több fideszes politikus, illetve a teremben kifeszített Nagy-Magyarország térkép azonban egyértelműen megadta a rendezvény alaphangját.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mádl Dalma, Balog Zoltán és Kövér László

A fiatalok a Rákóczi Szövetség különböző diákszervezeteihez tartoznak, és azért jöttek el, mert többüknek "életre szóló élményt és elismerést jelent ez a nap". Egy türkízkék magassarkú cipőben tipegő lány például elárulta, hogy a Kaszás Attila diákkör tagja, amely a Budapesten tanuló felvidéki magyarokat fogja össze. A néhány tucat tagból álló diákkör hálás azért a Rákóczi Szövetségnek, mert pénzügyi és sokszor technikai segítséget is nyújt a rendezvényekhez és a közös programokhoz.

Találkoztunk egy fiúval, aki a szövetség Károli Gáspár Református Egyetemen működő helyi szervezetének a tagja, és azt emelte ki, hogy a szövetség segítségével legutóbb Nyugat-Erdélybe vittek magyar könyveket. A fiú szerint a szövetség azt is feladatának érzi, hogy eloszlassa a határontúliakkal kapcsolatos előítéleteket. Ő például székelyföldi, és nem egyszer megkérdezték tőle , hogy "te akkor román vagy?" A fiú ezután hirtelen rátért arra, hogy a 2004. december 5-e (a kettős állampolgárságról szóló népszavazás) mély sebeket hagyott a határontúliakban, és "a baloldal ezzel egy életre elvágta magát". A Kaszás Attila diákkörös lány azonban közbeszúrta, hogy ő elhatárolódik ettől a mondattól - jelezve, hogy a szövetségben rengeteg különböző vélemény megfér egymás mellett.

Jóska bátyám vette át a fiatalok díját

Nagy vitára azonban nem volt idő, mert elkezdődött a díjátadó: Balog Zoltán, Kövér László és Mádl Dalma helyet foglalt a hatalmas Nagy-Magyarország térkép előtt, amelyet egy Marsot ábrázoló poszter alá feszítettek ki. Balog Zoltántól (ő a kuratórium elnöke) megtudtuk, hogy a Rákóczi Szövetség egy olyan szervezet, ahol megfelelően erősítik a magyarság összetartozás tudatát, Kövér Lászlónak pedig az tetszik leginkább, hogy a szövetségben "kérdés nélkül tudják a választ arra, mi a magyar nemzeti összetartozás".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mádl Dalma adta át a díjat a Rákóczi Szövetség elnökének

A díjátadó csúcspontja az volt, amikor Mádl Dalma (ő is kapott díjat korábban az alapítványtól) átadta a fiataloknak szóló oklevelet és emlékplakettet a szövetség elnökének, Halzl Józsefnek, akit történetesen mindenki Jóska bátyámnak szólít, mert már elmúlt nyolcvan éves. Jóska bátyám érezhette is, hogy az esti híradó vágóképein nem biztos, hogy az mutat a legjobban, amikor átveszi a fiatalok díját, ezért beállt néhány fiatal lány közé, és felszólította a sajtósokat, hogy a csinos lányok gyűrűjében fotózzák őt.

Kövér a fáklyákra, Balog a kis papokra emlékszik

A díjátadó után a fideszes politikusok elárulták az [origo]-nak a legnagyobb élményüket a Rákóczi Szövetséggel. Kövér László azokra az időkre emlékszik vissza szívesen, amikor a 2010-es választások előtt október 23-a előestéjén fáklyás felvonulást tartott a Rákóczi Szövetség fiataljaival. Gulyás Gergely (ő az alapítvány igazgatója is) egy tíz évvel ezelőtti esztergomi tábort említett. Bár nem árulta el pontosan mit csinált ott a ráákóczis fiatalokkal, csak annyit, hogy "nyoma sem volt hatalmi törekvéseknek". Balog Zoltánra az tett mély benyomást, amikor 2004 körül a Rákóczi Szövetség szervezeésében ötven határontúli kis pappal találkozott a parlament felsőházi termében.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Jóska bátyám a fiatalok között

Habár a fideszes politikusok nem győzték sorolni, milyen kötődéseik vannak a szervezethez, a szövetség alelnöke, Ugron Gáspár azt mondta, hogy szó sincs pártpolitikai elkötelezettségről. A szövetség rendezvényein ugyanis már többször részt vett a korábban MSZP-s Szili Katalin, sőt az alelnök szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök felesége is szimpatizál a szervezettel.

A díjátadó utáni pezsgőzésen a fiatalok felszabadultan koccintottak, és egyikük boldogan újságolt társainak, hogy Kövér László megismerte, és szót váltott vele. "Nagy öröm, ahogy a Fidesz gondol a fiatalokra" - mondta egy közelükben álló idősebb hölgy, mire a fiatalok felnéztek, majd elismerően koccintottak vele is.