Vágólapra másolva!
Kidőlt fákat és megrongálódott épületeket hagyott maga után a tegnap éjszakai vihar, a tűzoltókat több mint 50 esethez riasztották, legtöbbször az ország középső részén. Törökbálinton elöntött a víz egy alagutat, Esztergomban homokzsákokkal védekeztek a lezúduló víz ellen.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Több helyen a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű eső okozott gondot, volt, ahol homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat a víztől - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője pénteken reggel az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a csütörtöki heves zivatarok során óránként több mint 100 kilométeres erősségű széllökést, másutt csaknem 50 milliméteres csapadékmennyiséget és jégesőt okozó zivatarcellát is rögzítettek.

Villám az égbolton Budapesten, a XIV. kerületben, a Dózsa György útról fotózva Forrás: MTI/Mohai Balázs

A csütörtökön elsőként kora este kiadott narancssárga, másodfokú riasztásokat követően a tűzoltóknak egyre több helyen kellett beavatkozniuk. Az érintett megyékben a viharral összefüggésben több mint 80 riasztásuk volt, ezek között a legtöbbször Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében kérték a tűzoltók segítségét.

Ötvennél több alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, de hét épületkárnál is be kellett avatkozniuk, máshol szivattyúzniuk kellett. Esztergomban egy utcában több házat homokzsákokkal kellett megvédeni a víztől.

Elöntötte a víz az alagutat

Derékig érő víz gyűlt össze péntekre virradó éjjel a törökbálinti Bajcsy-Zsilinszky utcában, az M7-es autópálya közúti alagútjában, tűzoltók beavatkozására volt szükség - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője pénteken az MTI-vel.

A térségben kitört heves esőzések nyomán elöntött alagutat éjjel két óra körül a rendőrség lezárta. Később kiderült, hogy a bajt egy hordaléktól eldugult csatorna okozta. A helyszínre vonuló érdi tűzoltók kitisztították a csatornát, így szivattyúzásra nem volt szükség, a víz rövid időn belül levonult, és szabaddá vált az út.

Többórás munkával péntekre virradó éjszaka oltották el a tűzoltók azt a tüzet, amely egy törökbálinti családi ház tetőszerkezetében keletkezett, feltehetően villámcsapás miatt. A Kerekdomb utcai 250 négyzetméteres, háromszintes családi ház tetőszerkezete teljesen leégett, de a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat.

Tűzoltók dolgoznak a háromszintes családi ház tetőszerkezetében keletkezett tűz oltásán - további képek a fotóra kattintva! Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az érdi, a törökbálinti és a fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, vízhiány miatt vízszállító járművekre is szükség volt a tűz oltásához. A házban ketten tartózkodtak, amikor kigyulladt a tető, de nem sérültek meg. A vízhasználat miatt viszont olyan károk keletkeztek a házban, hogy nem biztos, hogy éjszakára visszatérhetnek majd a lakók.