Orbán: Nem tűrjük az antiszemitizmust

Vágólapra másolva!
Magyarország Orbán Viktor szerint megtette a helyes lépést az antiszemitiznus ellen, amikor két éve megalkotta az új alaptörvényt, amely szerinte erős közösségi méltóságot adott a zsidóságnak és minden más kisebbségnek. A Budapesten rendezett zsidó világkongresszus megnyitóján mondott beszédében a miniszterelnök a magyarországinál rosszabb helyzetben élő zsidók példájáról beszélt, és ígéretet tett rá, hogy a kormány a jövőben sem fogja eltűrni, hogy származása vagy vallása miatt bárkit megsértsenek emberi méltóságában.
Vágólapra másolva!

"Ha úgy érzik, hogy az antiszemitizmus miatt kellett Budapestre jönniük, jól tették, hiszen mindenkire szükség van a gyűlölet visszaszorításához" - kezdte a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlési megnyitóján mondott beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő bevezetőjében ezután egy összehasonlítással fordult a küldöttekhez, felidézve, hogy közülük sokan olyan országból érkeztek, ahol a magyarországinál sokkal durvább a helyzet, nem ritkán életeket olt ki az antiszemitizmus. "Magyarországon ilyenek nem szoktak történni" - tette hozzá Orbán Viktor, arra kérve egyúttal a résztvevőket, hogy tapasztalataikkal segítsenek abban, hogy Magyarországon ne is fajulhasson idáig a gyűlölet.

"Az antiszemitizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve, mindenkinek át kell érezni személyes felelősségét" - folytatta gondolatmenetét a miniszterelnök, majd a helyzetet nehéznek nevezve kitért arra is, hogy az antiszemitizmus nemcsak Magyarországon erősödik, hanem világszerte. A folyamat érvelése szerint a gazdasági válsággal is összefüggésben van, az ellenérzések világszert egyenes arányban erősödnek a növekvő kiábrándultsággal, kilátástalansággal.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Mit rontottunk el Európában az elmúlt húsz évben?" - tette fel a kérdést a kormányfő, választ azonban nem adott a kérdésre, csak annyiban, hogy "sokféle okfejtés van". Magyarország szerinte ugyanakkor megtette a helyes lépést, amikor két éve megalkotta az új alaptörvényt, amely szerinte a kereszténység hagyományának felidézésével és felerősítésével erős közösségi méltóságot adott a zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

A korábbi lépések illusztrálására a miniszterelnök felsorolta a magyar parlament korábbi döntéseit: a Holokauszt világnap bevezetését és a Holokauszt Emlékközpont létrehozását, a mostani kormány intézkedései közül pedig azt emelte ki, hogy a kabinet emlékévet szervezett Raoul Wallenberg tevékenységnek, betiltatta a gyűlöletbeszédet és a diktatúra szimbólumait és - mint fogalmazott - "erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben."

A kormány Orbán Viktor ígérete szerint a jövőben sem fogja eltűrni, hogy bárkit származása vagy vallása miatt emberi méltóságában megsértsenek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor Ronald S. Lauderrel, a világkonkgresszus elnökével

"Van remény, hogy a jövő nemzedék méltósággal viselhesse zsidóságát. Mi magyarok nem leszünk tétlenek, kérem, vigyék ezt hírül a világ zsidóságának". - zárta beszédét nagy tetszésnyilvánítást aratva a miniszterelnök.

Az eseményen jelen lévő Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzése Orbán Viktor beszéde alatt kivonult a teremből.

Az izraeli kormányt képviselő Szilván Salom energia- és vízügyi miniszter a miniszterelnök beszédére reagálva azt mondta: nem lehet kifogás az, hogy a Jobbik hatalmát a gazdasági válság erősítette meg. "Magyarországnak garantálnia kell állampolgárai biztonságát, beleértve a zsidókat is" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szerinte antiszemita cselekedet volt, hogy a Jobbik egyik képviselője a zsidó származású köztisztséget viselők listázását követelte.

A magyarországi zsidók Szilván Salom szerint nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha szigorúbban büntetnék az antiszemita támadásokat, és ha az iskolai tanterveknek is része lenne az antiszemitizmus elítélése.

Hangos gyűlölködők

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap Budapesten, a közgyűlést megnyitó vacsora után arról beszélt, hogy a magyarországi zsidók azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát.

A WJC elnökét elmondása szerint "egy bizonyos parlamenti párt", a Jobbik aggasztja leginkább. "Antiszemitizmusával és a romák elleni gyűlölködésével a Jobbik besározza Magyarország jó hírét" - fogalmazott. Ronald S. Lauder megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a WJC közgyűlésének megnyitóján, és arra kérte a magyar kormányfőt, tegyen határozott lépéseket az intolerancia elleni küzdelemben.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke vasárnap a közgyűlésének megnyitóján előzőleg arról beszélt, hogy zsidók és nem zsidók csak összefogva érhetik el, hogy "soha ne térhessen vissza a zsidóellenesség sötét korszaka".

A Mazsihisz elnöke kiemelte, hogy a magyar kormány szilárdan kiáll a zsidók vallási jogainak sérthetetlensége mellett, és az országban rendkívül sokat tesznek a holokauszt emlékének megőrzéséért. Feldmájer Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi zsidó társadalmat ismét fenyegetik "a középkorból és a holokauszt idejéből itt maradt ordas eszmék és tettek".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke

"Önök egy olyan országba érkeztek, ahol (...) idős főrabbit támadnak meg az utcán, ahol a fasisztákat éltetik, ahol a bíróság a gyilkosokat állítja példaképül az ifjúság elé, lelkes antiszemitákról neveznek el tereket és utcákat, a magyar nácik udvari költőinek műveit a nemzeti alaptanterv részévé tették" - mondta a Mazsihisz elnöke. Úgy vélte, hogy a zsidóság a magyar társadalom többségének támogatásával háboríthatatlanul élhetne, "ha a hangos gyűlölködők üvöltése nem nyomná el a józan, barátságos többség hangját".

Nem véletlenül rendezik Budapesten

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) azért tartja idei tanácskozását Budapesten, mert a magyarországi zsidósággal való szolidaritást szeretnék kifejezni vele. Álláspontjuk szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberek körében.

A háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. Hétfőn a WJC tisztségviselői számolnak be tevékenységükről, a közel-keleti helyzet rendezésének kilátásait vitatják meg és tisztújítást is tartanak.

Kedden a szélsőjobboldali ideológia erősödéséről lesz szó, majd a szervezet 2013-2017-es terveiről tanácskoznak. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek is.

A WJC-t 1936-ban Svájcban alapították, és a zsidó közösségek legfontosabb jogi érdekérvényesítői közé tartozik. Többek között a svájci alvó bankszámlákon lévő második világháborúban ott elhelyezett zsidó vagyonok visszaszolgáltatásáért is a világkongresszus perelt, de kampányolt egykor azért is, hogy a Szovjetunióban élő zsidók Izraelbe települése könnyebb legyen.

A szervezet több mint 100 ország zsidó közösségét képviseli, elnöke Ronald S. Lauder, aki a budapesti közgyűlés záróbeszédét tartja majd.

A tiltakozásnak is híre ment

Az esemény ellen fellépve a Jobbik szombatra antiszemita megmozdulást szervezett, amely a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette.

A magyarországi világkongresszussal egyidőben a világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) jeruzsálemi kongresszusán n határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmus, illetve két taghitközsége, a Szim Salom és a Bét Orim egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A határozatban a WUPJ üdvözli a WJC közgyűlésének helyszínválasztását, fellépésre buzdítják Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarország Kormányát, hogy tanúsítsanak zéró toleranciát az antiszemita retorikával és cselekedetekkel szemben.

A miniszterelnök a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak adott pénteki interjújában zéró toleranciát hirdetett a magyarországi antiszemitizmus ellen és visszautasította, hogy a magyarokat ért antiszemita vádakat.