Orbánnak csak kívánnia kellett

Az Állami Balettintézet hajdani épülete az Andrássy úton
Vágólapra másolva!
A VI. kerületi önkormányzat megfogadja Orbán Viktor tanácsát, és törvényjavaslaton gondolkodik, amellyel újra állami kézbe lehetne venni az egykori balettintézetet. A miniszterelnök szemét szúró, évtizedek óta pusztuló Andrássy úti épület portugál befektetők tulajdonában van. A kerület szigorúan büntetné azokat a befektetőket, amelyek világörökségi területen lévő ingatlanokat hagynak üresen állni, ha pedig ez hatástalan lenne, az állam visszavehetné az épületeket.
Vágólapra másolva!

"Az egy portugál kezén van, azt vissza akarom szerezni. Kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény. Adjatok egy ilyen javaslatot, ezt nem tudom kitalálni helyettetek." Az egykori balettintézet épületéről, az Andrássy út 25. alatti ingatlanról mondta ezt a minap Orbán Viktor kormányfő Tarlós Istvánnak, amikor az új budapesti buszok első útján fotósok és videósok között szorongva körbeutazták a várost. (Az ATV felvételén 2:21-től kezdődik ez a részlet.) A beszélgetéssel sokat foglalkozott a sajtó, a bírálatok vagy arról szóltak, hogy valóban ilyen módon kell-e törvényeknek születniük Magyarországon, vagy arról, hogy szabad-e törvény útján államosítani már magántulajdonba adott ingatlanokat. A Véleményvezér blog egyenesen Orbán Viktor őszödi beszédének nevezte a miniszterelnök szavait.

Ha a főpolgármester nem is, a VI. kerület, úgy tűnik, megfogadja a miniszterelnöki tanácsot. Az [origo] megkeresésére Hassay Zsófia kerületi polgármester úgy fogalmazott: mivel a jelek szerint a kormányfő és a kerület is egy irányba gondolkodik, felveszik a kapcsolatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, hogy kezdjenek közös munkát egy új jogszabályról. "Ezt a lépést érezzük hatékony és gyors megoldásnak. Az önkormányzatnak joga van hivatalos felterjesztéssel is élni, de sokkal hosszadalmasabb lenne" - magyarázta a politikus, hozzátéve: a parlamentnek kell erről döntést hoznia, az önkormányzat csak támogatni tudja az ügyet.

Hassay Zsófia közlése szerint azt kezdeményezik, hogy szülessen egy olyan törvény, amely kötelezi a világörökségi részen - ilyen az Andrássy út is - ingatlant vásárló befektetőt, hogy öt éven belül fejlessze, újítsa meg az épületet. Ha ezt a saját hibájából nem teszi meg, akkor első lépésben nagy összegű pénzbírságot kaphatna. "Nem egy-két százezer forintra gondolok természetesen" - mondta a polgármester. Ha viszont ez sem válik be, akkor az állam valamilyen konstrukcióval akár vissza is vásárolhatná, vagy kártalanítással visszavehetné az ingatlant. "Nyilván ennek a pontos módját még ki kell találni" - fogalmazott Hassay Zsófia, aki szerint ugyanezeket a szankciókat a jelenlegi viszonyokra is alkalmazni kell, azaz a balettintézet épületének tulajdonosára is vonatkozna.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Andrássy út 25. szám alatt álló épület a vele szemben lévő Operaház felől

Az [origo] Orbán Viktor és Tarlós István beszélgetése után megkereste a fővárost és a kormányt is. Az előbbi még nem reagált, a Miniszterelnökség pedig azt írta: "A miniszterelnök a főváros ügyeivel akkor foglalkozik, ha a főpolgármester úr segítséget kér tőle. Kérem, ebben a fővárosi ügyben is a Főpolgármesteri Hivatalt keresse." Hassay Zsófia nyilatkozata után, hétfőn délelőtt ismét megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy segítségkérésként értelmezik-e a VI. kerület tervezett lépését. Várjuk a válaszukat.

Privatizálták, azóta üres

Az ügyben szereplő épület, az Andrássy út 25. évek óta üresen áll. A VI. kerületi önkormányzat 1997-ben kötött szerződést az eladásáról, az eredetileg 220 millió forintos vételárat később feltornászták 440 millióra, plusz 500 millió forintot fizetett a vevő a bérlők, és további 400-at a szintén az épületben működő, de annak csak egy részét elfoglaló balettintézet elhelyezésére - mesélte az [origo]-nak az eddigiekről Hassay Zsófia.

Az ingatlan azóta többször cserélt gazdát, de végig magánkézben maradt. Amikor a legutóbbi tulajdonos, a szállodafejlesztésben gondolkodó portugál Aquapura szállodalánc anyagi nehézségekkel küzdött, egy szintén portugál bank, a Banco Comercial Portugues tulajdonába került át az épület, pontosabban az a magyarországi, kizárólag erre létrehozott kft., amely az ingatlan közvetlen tulajdonosa. Hogy még bonyolultabb legyen az ügy, ezt a magyar leánycéget közben felszámolták, mégis tovább működhet. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint ugyanis "a cég tovább működésével történő felszámolás" történt, vagyis a vállalat a felszámolása végeztével tovább működhet.

Az önkormányzat közben több körben próbált tárgyalni az illetékesekkel, hogy csináljanak valamit az épülettel, ami nem volt egyszerű, hiszen a magyarországi cégnek, a felszámolónak és a céget birtokló portugál banknak is részt kellett vennie az egyeztetéseken. "Jeleztük, hogy az épület az Andrássy út szégyenfoltja, az állapota kívánnivalót hagy maga után, és ez nem tartható fenn" - emlékezett vissza Hassay Zsófia. Az önkormányzat pénzbüntetést is kiszabott, például a nem megfelelő állványozás miatt, de ezek az összegek nem tudják érdemben befolyásolni a cég döntéseit egy ilyen értékű ingatlannál.

Ősszel lejár az építési engedély

Az épületre végül a jogi ügyek, a tulajdonoscsere, a felszámolás lezárása után 2011-ben építési engedélyt kért a magyarországi leánycég, egy 192 szobás, ötcsillagos szállodát terveztek. Ezt megkapták, de továbbra sem történt semmi, az engedély pedig a VI. kerület tájékoztatása szerint az idén szeptember elején lejár. A leánycég kapcsolattartója egy ügyvédi iroda, amely azonban titoktartási kötelezettségre hivatkozva semmit nem árul el arról, hogy mik az ügyfele tervei.

Az [origo]-nak egy, az ügyet ismerő forrás azt mondta, hogy a portugál cég többször próbálta eladni az ingatlant, külföldieknek és magyaroknak is megmutatta, de nem akadt komoly érdeklődő. Az épületben csak néhány válaszfalat és padlóburkolatot építettek át, bontottak meg az utóbbi időben, "de semmi olyan nem történt, ami visszafordíthatatlan lenne" - mondta informátorunk.

Az épület hotellé fejlesztése elemzők szerint azért különösen nehéz, mert az előírások szerint saját parkolót - lehetőség szerint mélygarázst - is biztosítani kellene. Ez az Andrássy úton, a földalatti mellett nem egyszerű, valószínűleg csak egy másik, közeli háztömb alatt vagy annak helyén lehetne megvalósítani.

Közben a portugál tulajdonos évente milliós nagyságrendű összeget költ az általa szükségesnek vélt állagmegóvásra, a munkálatok azonban a kerület szerint nem elegendők.