Mi az az Egri csillagok?

Diákok írják a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgát az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium egyik tantermében
Vágólapra másolva!
Kiszínezett jegyzeteket bújva / okostelefont nézegetve / energiaitalt szorongatva / halálsápadtan cigarettázva / teljes magabiztossággal várták reggel az iskolások a magyarérettségit. Örkény Istvánra, Radnótira, Weöres Sándorra számítottak sokan, de leginkább egy jó szerelmes versben reménykedtek. Reggel nyolckor elkezdődött az érettségiszezon.
Vágólapra másolva!

A budapesti József Attila Gimnázium előtt a diákok egyik fele teljes magabiztossággal, a másik fele saját bevallása szerint "az esélytelenek nyugalmával várakozott" reggel. Előbbiek azt mondták, a humán tagozaton négy éven át gyakorolták a maihoz hasonló feladatokat, ezért a magyarral nem lehet baj.

A reáltagozatosok viszont még az utolsó pillanatban is szövegkiemelővel kicifrázott jegyzeteket bújtak, vagy az okostelefonjukból ellenőrizték a puskát. Abban nem volt egyetértés, hogy vajon a telefont beengedik-e a vizsgára. "Teló? Remélem, nem veszik el" - mondta egyikük. Egy másik azt mondta, "ha a vécére kimegyünk, biztos hozzáférünk". Aztán egy nagy nevetéssel jelezték, hogy ezt egyikük sem gondolja komolyan.

Hétfőn reggel nyolckor az egész országban beindult az érettségiszezon a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel. Az idén középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

Forrás: Pályi Zsófia
Érettségizők a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium előtt. A képre kattintva galéria nyílik!

Az [origo]-nak a József Attila Gimnáziumba járók egy része azt mondta, szinte semmi tétje nincs számukra a mai vizsgának, mivel a reálosok duplázzák a matekos pontjaikat a felvételihez, ezért "a lényeg, hogy a kettes meglegyen, aztán megyünk kajálni meg piálni" - mondta egy fiúcsoport az iskola előtt.

A reálosok közül néhányan arra panaszkodtak, hogy csak az utolsó két hétben gyakorolták először a szövegértést-szövegalkotást az iskolában, ezért nem tudtak nagyon készülni sem a magyarérettségire. "De hát mit tudunk csinálni?" - kérdezte egy lány. Egy másik bizakodva azt mondta, mivel az előző évi érettségi nehéz volt, a mostani talán könnyű lesz. Azt a nagy megfigyelést tették ugyanis, hogy a vizsgák hullámzóak: egyik évben nehezebbek, a következőben könnyebbek. Pár lány kezében nagy üveg energiaital volt, ezzel várakoztak a belépésre.

A humánosok a feladatok között Radnóti Miklósra vagy Weöres Sándorra, esetleg Örkény Istvánra számítottak. Egy srác közbeszólt, hogy "de Gárdonyinak is van valami évfordulója... Remélem, az nem lesz. Mi az az Egri csillagok?" Hozzátették, nagyon remélik, hogy "valami szerelmi költészet" lesz, mert arról a legkönnyebb írni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csodaszerek érettségihez a Rákócziban. A képre kattintva galéria nyílik!

A reálosok Örkény Istvánra vagy Ady Endrére számítottak. Ez nem volt feltétlenül jó hír nekik: egyikük a mobiltelefonjából felolvasta, hogy "Örkény az abszurd dráma nagy alakja", majd hozzátette, nagyjából ennyit is tud az íróról. Egy másik az egésztől félt, nemcsak egy-egy tételtől. "Kafkának például még a nevét sem tudom" - mondta.

Gárdonyit át sem néztem

"Örkény legyen!" - egy fiú kivételével minden megkérdezett Berzsenyi Dániel Gimnáziumba járó diák egy egyperces novellát elemezne a legszívesebben az érettségin. Egy lány ezt azzal indokolta, "szeretem is, értem is, és most vettük egy hete, úgyhogy emlékszem is rá".

Egy hosszú hajú, szemüveges lány azt tette hozzá, nagy esély van arra ráadásul, hogy Örkény Istvánt kell elemezniük, mert tavaly volt az Örkény-évforduló, és 2012-ben mégsem azt adták fel. Más diákok viszont arra számítottak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan olyan írót vagy költőt nem kell elemezniük, akinek évfordulója van.

Egy zselézett hajú fiú vagányan ki is jelentette, ő Gárdonyit át sem nézte. Pedig az idén Gárdonyi-emlékév van ,és Weöres Sándornak is évfordulója van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyűlnek a mobiltelefonok az első asztalon. A képre kattintva galéria nyílik!

Két diák, akik az iskola közelében dohányoztak, azon szólalkozott össze, amikor odamentünk hozzájuk, hogy jól járnának-e Radnótival. A lány azt mondta, bármelyik Radnóti-verset ötösre elemezné, a fiúnak viszont a Nem tudhatom-mal is meggyűlne a baja. Egy másik fiú szerint Janus Pannonius azért betenne neki.

A közelben ácsorgott egy feltűnően falfehér arcú fiú, aki napszemüvegben szívta az egyik cigarettát a másik után. Ő csak annyit tudott mondani: "Inkább egész héten matekpéldákat oldanék, annyira be vagyok szarva a magyartól".

A berzsenyisek többsége azt mondta, a novellaelemzést választaná a legszívesebben, mert az a legkönnyebb. Egy fiú szerint az érvelés lehet a legveszélyesebb feladat, mert ott a legkönnyebb "lukra futni".

Akadt, aki még reggel is tanult

Még háromnegyed hét sem volt, amikor Piliscsabán már egy szép nyakkendőbe, öltönybe és illatfelhőbe öltözött fiú ballagott komótosan a Ward Mária iskola felé. "7.40-re kell jönni, de busszal járok, később nem tudtam volna" - magyarázta a korai érkezést. "Hoztam magammal tanulnivalót, most még átnézem a novellaelemzés meg a verselemzés szempontjait - mondta. Számára, nincs olyan feladat, amiért drukkol vagy amitől tartana. "Jól felkészítettek minket, nekem mindegy, mi lesz" - mondta. Csak a történelemtől tart egy kicsit, mert abból emelt szintűt ír. Amikor riporterünk azt mondta neki, hogy az [origo]-n délután kirakjuk a nem hivatalos megoldásokat, nevetve annyit mondott: "nem hiszem, hogy megnézem, jó lesz nekem, ha megkapom kijavítva".

Négyórás írásbeli

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másik megoldását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

//videa.hu/player?v=44fExaP2O3AT2DG3
Kezdődik az érettségi a József Attila Gimnáziumban

Az [origo] a magyarérettségire adott idő végén közzéteszi a feladatok nemhivatalos megoldókulcsait.