Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megfontolandónak tartja, hogy a július 1-je után kiírt időközi parlamenti választásokat már ne kelljen megtartani a 2014-es általános voksolás előtt.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta az MTI kérdésére, miután az Index kedden arról írt: a Fideszben azt tervezik, hogy ideiglenesen kiiktatják a rendszerből az időközi országgyűlési választásokat.

A frakcióvezető megerősítette, hogy vizsgálják egy átmeneti szabály lehetőségét, mivel - magyarázta - egy július 1-je után kiírt időközi parlamenti választás esetén leghamarabb novemberben lehet megtartani a szavazást, ráadásul így olyan körzetekben választanának képviselőt az állampolgárok húszmillió forintért, amelyek 2014-ben már nem is léteznek, hiszen megváltoztak a választókerületek.

Az Index.hu cikke szerint azonban nem csupán takarékossági szándék húzódik az ötlet mögött. Mint írták, az időközi választások nélküli periódust arra használnák fel, hogy kormánypárti képviselőket ültessenek nagyköveti székekbe és elvileg független állami intézmények élére. A helyükbe így már nem kellene új képviselőket választani, a választópolgárok pedig legfeljebb a közvélemény-kutatásokból tájékozódhatnának a pártok népszerűségének alakulásáról.