A gyereknek akkor kéne kelnie, amikor magától felkel

Vágólapra másolva!
A tanárok szerint az utóbbi években érezhetően fáradtabbak a tinédzserek, mint korábban. A reggeli fáradtság nem csak az éjjeli facebookozáshoz köthető, biológiai oka is van. A nyolcórai iskolakezdés sok gyereknek kellemetlen, ráadásul rövid és hosszú távon is káros lehet. A késői iskolakezdés kedvező hatása az érettségin is lemérhető.
Vágólapra másolva!

A 16 éves Virág átlagos budapesti tinédzser. Csütörtökönként röplabdázik a suliban, este tízkor lefekszik, mert ezt kérik tőle a szülei. Ha nem tud elaludni, internetezik még egy kicsit, ez nem olyan ritka nála, ugyanis tízkor nem mindig álmos. Mindig órára kel, fél hétkor, sosem esik jól neki, alig tud kikecmeregni az ágyból.

A felkelés igazi fizikai kihívás a számára, ami valószínűleg annak a tünete, hogy a szervezetében ingadozik a melatonin hormon szintje, és könnyen előfordulhat, hogy az agya hátsó lebenyében elmozdult az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős mag. Nincs miért aggódnia, ezek a tünetek teljesen normálisak egy egészséges 16 éves esetében. Viszont jó pár évig szenvedi fog még, hogy fel bírjon kelni fél hétkor.

Hiába kezdődik később az iskola

Magyarországon az első tanóra nyolc körül kezdődik. Internetes gyorskeresésünk eredményéből úgy tűnik, a magyar iskolákban átlagosan fél nyolckor kezdődik a tanítás, a nulladik órák pedig nem ritkán hétkor vagy akár fél hétkor indulnak. Üde színfoltnak tűnik a budapesti Szent István Közgazdaságtani Szakközépiskola és Kollégium, ahol fél kilenckor kezdődik az első óra. "Ez már tíz éve így van, népszerű változtatás volt" - mondta lapunknak Lakatosné Pálvölgyi Andrea, az iskola igazgatóhelyettese. Azért tolták későbbre a startot, mert többen városon kívülről járnak be hozzájuk, és így biztosan be tudnak érni.

Álmos tini - illusztráció Forrás: AFP/Herv de Gueltzl

Ezzel együtt a fél kilences iskolakezdés nem feltétlenül jelent kipihent tiniket, mivel egyre többször kénytelenek nulladik órát tartani, különösen a mindennapos testnevelés bevezetése óta. Jelenleg egy átlagos diákjuknak hetente két-három alkalommal kell nulladik órára mennie, ami 7.35-kor indul. Ráadásul a pedagógus szerint a diákjaik éjfél körül fekszenek le, nem pihenik ki magukat, mert állandóan a Facebookon lógnak.

Sosem vagyok kipihent

A Győrben tanuló 15 éves Kata nem érzi, hogy alvásproblémája lenne. Ezt arra vezeti vissza, hogy hullafáradt, mire ágyba kerül. Este nyolcig tartanak a lovaglóedzései, az iskolai órákkal együtt ez lefárasztja annyira, hogy jól aludjon. Kilenc-tíz között fekszik le, fél hétkor kel, ez sosem esik neki jól. Testvére, a 18 éves Zsófi úgy érzi, az lenne a legkellemesebb a számára, ha éjfélkor feküdhetne le, és délben kelhetne. Az iskolai rendszert viszont nem borítaná fel, mert ha később végezne a sulival, később érne ki edzésre, szétesne a napja.

Egy másik tinédzser testvérpár, Tilla és Léna hasonlóképpen érez. Egyikünk sem ébred kipihenten, Lilla szívesebben járna 11-re iskolába, de a szabad délutánját nem szívesen áldozná fel a sokáig alvás oltárán. Testvére, Tilla még radikálisabban fogalmazott: "Nekem megfelel a nyolcórás iskolakezdés, ha bármelyik irányba eltolnám, az inkább lenne hét óra, mint bármi más."

A Zircen tanuló 16 éves Luca is állandó reggeli fáradtságra panaszkodik. "Nagyon oda kell figyelnem, hogy időben feküdjek le, és másnapra kipihenjem magam, ami sajnos hétköznapokon ritkán történik meg" - mondta. "A tanárok nagyon nehezen tudják ilyenkor felkelteni a figyelmünket. Amikor fáradtan hazaérek, tartok egy óra pihenőt, és elkezdek tanulni. Nehezen megy a koncentrálás, inkább aludnék, mint tanulnék. De ezzel szerintem minden tini így van" - mondta Luca, aki szerint a kilencórás iskolakezdés lenne ideális.

Akkor keljen, amikor felébred

Vekerdy Tamás pszichológus szerint "régóta tudjuk, hogy a gyereknek akkor kell felkelnie, amikor magától felkel, viszont ez sosincs így, mindig ébreszteni kell, és ez baj". Vekerdy azt mondja, Amerikában több helyen is nyolc és tíz között kell beérni az iskolába, ami jelentősen javít a fiatalok teljesítményén és közérzetén. Ilyen jellegű kutatásokat Nagy-Britanniában is készítettek, az eredmény egyértelműen pozitív volt a későbbi iskolakezdésnél. A tízórai kezdés javulást hozott, az érettségin is látható volt a különbség. Ennek ellenére a brit szülők körében készített kutatás során hatvan százalékuk arra szavazott, hogy nyolckor kezdődjön az iskola.

Felborult az alvás-ébrenlét-ciklusuk - illusztráció Forrás: AFP/Herv de Gueltzl

A tinik egyre több időt töltenek internetezéssel - főleg közösségi oldalak látogatásával -, különösen aktívak este, gyakran olyankor is, amikor a szülők már azt hiszik, hogy lefeküdtek aludni. "Miért álmosak annyira reggel? Mert egész éjszaka facebookoznak" - mondta Gyuricza Judit miskolci tanárnő. A pedagógus szerint ez különösen az elmúlt öt-hat évben figyelhető meg, ami összefügg azzal is, hogy a tinik szobája fel van szerelve szórakoztatóelektronikával, sokuknak saját számítógépe, tévéje van, a Facebookot meg okostelefonról, paplan alatt is nyomhatják akár egész éjszaka. "Teljesen felborul a napirendjük, aztán jól elmagyarázzák maguknak, hogy bagoly típusok" - véli Gyuricza, aki szerint sok gyereken látható reggelente, hogy fáradt.

"Találkoztam komolyan alvászavaros gyerekkel, aki az első órákban bedőlt a padba, és elaludt" - mesélte, majd megjegyezte, tapasztalatai szerint ez főleg lányokra jellemző: "Fogadóórán többször kérdezték már szülők, hogy mivel vegyék rá a gyereket, hogy elaludjon? Kisebbeknél még jobban bele lehet szólni, de a nagyobbaknál komoly probléma, hogy valahogy elaltassák őket."

Egy dabasi tanárnő szerint kilenc és dél között teljesítenek a legjobban, viszont "az első órák gázosak tudnak lenni". A tanárnő szerint semmilyen panasz nem érkezett arra, hogy túl korán kezdődik az iskola, ami azért is van, mert a gyerekeknek fontosabb, hogy minél előbb elmehessenek az iskolából. A szúrópróbaszerűen általunk megkérdezett tinik válaszaiból is az rajzolódik ki, bármennyire fáradtak reggel, inkább bevállalják a korán kelést, minthogy délutánba nyúlóan a padot koptassák.

Miért álmosak a tinik?

Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozott a tinik alvásával. Több kutatás is azt igazolja, hogy a korán kelés nem tesz jót a teljesítményüknek, és azt feltételezik, hogy a fejlődés szempontjából érzékeny tinédzserkori krónikus kialvatlanság akár egy később kialakuló skizofrénia kiváltója is lehet. Chiara Cirelli, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint a tinik folyamatos alváshiánya rövid távon is depresszív, zavaros viselkedéshez vezethet.

A tinédzserkori álmosságot jelenleg három elmélet magyarázza. Az első szerint a melatonin hormon termelésének kiegyensúlyozatlansága áll a háttérben. A melatonin az alvás-ébrenlét-ciklusának szabályozásában tölt be fontos szerepet. A szervezetet érő természetes fény csökkenésekor a szervezet többet termel, míg sok fénynél szinte leáll. A tinik szervezetében folyamatosan ingadozik a melatonin, és a szintje estére olyan alacsony lesz, hogy nem tudnak elaludni, reggelre viszont sok termelődik, és alig bírnak kimászni az ágyból. Ezt a jelenséget nevezik bagolyszindrómának. Nemcsak a tiniket érinti, hanem felnőtteket is, viszont a serdülők nagy része biztosan átesik rajta.

A másik magyarázat, hogy a tinik biológiai órája kettő-négy órával a felnőtteké mögött jár, az agyuk csak délelőtt tíz körül ébred fel. Ez a tendencia Russell Foster szerint körülbelül 21 éves korig tart, aztán visszafordul, és a felnőttek már reggel teljesítenek jobban. A biológiai óra máshogy ketyegését az magyarázza, hogy a tinik agyának hátsó lebenyében elmozdul egy mag, amely a felnőttkorral visszaáll.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!