Tüntetők foglalták el a Ludwig Múzeumot

Vágólapra másolva!
Körülbelül harminc művészeti egyetemistákból álló csoport ülősztrájkot tart a budapesti Ludwig Múzeum lépcsőjén, amiért a kormány bejelentés nélkül megvonta a megbízatást Bencsik Barnabástól, és egy másik művészeti vezetőt támogatott. A fiatalok délután fórumot tartanak, ahova várják Balog Zoltánt is.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt körülbelül 30 tüntető gyülekezett a Nemzeti Színház mögött, hogy a Ludwig Múzeumhoz vonuljanak tiltakozásul az intézmény igazgatójának eltávolítása miatt. A transzparenseket tartó, főleg művészeti egyetemekről verbuválódott fiatalokból álló társaság bement a múzeum épületébe, ahol elfoglalták a lépcsőt. A csoport sajtótájékoztatót is tartott, ahol elmondták, hogy délután 5 órára szakmai egyeztetést hívnak össze a múzeum ügyében, amelyre várják Balog Zoltán minisztert is.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a tüntetők dél körül még mindig a múzeum benti lépcsőjén ülnek, és olyan szlogeneket skandálnak, mint "Free Ludwig!", "Szakmai egyeztetést!", "Átláthatóságot!" vagy "Autonómiát!". 12 óra után nem sokkal két rendőr igazoltatta a fő szervezőket, majd közölték velük, hogy maradhatnak. A múzeum biztonsági őrei sem csinálnak semmit - jelentette tudósítónk, aki szerint folyamatosan érkeznek a helyszínre az újabb tiltakozók.

Hirtelen igazgatóváltás

A kulturális kormányzat március elején előzetes bejelentés nélkül megvonta a megbízatást a Ludwig Múzeum igazgatójától, Bencsik Barnabástól. Az igazgatónak éppen lejárt ötéves igazgatói megbízatása, de mivel a tárca nem írta ki időben a pályázatot, L. Simon László kulturális államtitkár úgy döntött, hogy Bencsik megbízatását ideiglenesen, a pályázat kiírásáig meghosszabbítják. Az államtitkárt azonban leváltották, ezért nem hosszabbítottak Bencsikkel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. március 1-jén írt ki pályázatot a Ludwig Múzeum igazgatói állására. Két pályamunka érkezett, az újrapályázó Bencsik mellett Fabényi Júlia bukkant fel jelentkezőként. A Ludwig Múzeum igazgatói székéért folyó pályázati eljárásban a szakmai bizottság a jelenlegi igazgatóval, Bencsik Barnabással szemben Fabényi Júliát, a Műcsarnok egykori vezetőjét, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának jelenlegi igazgatóját javasolja a posztra. A hivatalos, miniszteri döntést 2013. május 12-ig hozzák meg.