Leváltották a Mazsihisz elnökét

Távozott Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) távozó elnöke
Vágólapra másolva!
Hangos viták közepette távozni kényszerült posztjáról Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, mert a vasárnapi közgyűlésen nem szavaztak neki bizalmat a küldöttek. A közgyűlésen egy kivételével a szervezet vezetősége is lemondott.
Vágólapra másolva!

Távozott posztjáról Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke vasárnap. A szervezet budapesti közgyűlésén egy kivétellel a Mazsihisz vezetősége is lemondott, amit a közgyűlés tudomásul vett.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Feldmájer Péter, a távozó elnök

Feldmájer Péter az ülésen - csatlakozva Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóhoz - bizalmatlansági indítványt kért maga ellen. A szavazatokat háromszor átszámolták, a 89 voksból kettő volt érvénytelen, a fennmaradó 87-ből 49-en fejezték ki bizalmatlanságukat Feldmájer Péter ellen, aki így távozott az elnöki posztról. Zoltai Gusztáv 32 "ellenszavazatot" kapott, így ő megmaradt a pozíciójában. A jelenlévő küldöttek voksainak a fele plusz egy szavazat kellett ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt a közgyűlés elfogadja.

A közgyűlés után a Mazsihisz közleményt adott ki, amelyben azt írják: Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a hírügynökségeken keresztül is megnyugtatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége minden tagját, hogy az intézmények zavartalan működése biztosított, az elnöki posztra a szabályzatoknak megfelelően a választásokat megtartják.

A közgyűlésen hosszú, személyeskedő hangnemű vitában döntöttek arról, hogy már most tárgyaljanak Feldmájer sorsáról - írta az Index. A lap már pénteken megírta, hogy Feldmájer ellen már a Zsidó Világkongresszus előtt, márciusban bizalmatlansági indítványt adtak be, és már ki is tűztek egy rendkívüli közgyűlést ezügyben május 26-ra. Az ötödik elnöki ciklusának felénél járó Feldmájer Péter szerint néhány ember személyes ambíciói állnak a bizalmatlansági indítvány mögött, de már a budapesti hitközség múlt heti ülésén is bírálták Feldmájert a küldöttek, mert ő döntött arról, hogy kivehet részt a Zsidó Világkongresszuson, így a budapesti zsidóság alig képviseltethette magát.

Feldmájernek egy másik zsidó szervezettel, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványában is konfiktusa volt. Két nagyobb pénzügyi kérdésben próbálták meghallgatni, de "a személyes biztonsága érdekében" nem ment el a felügyelőbizottsági ülésekre, mert állítása szerint a bizottság elnöke egy decemberi ülés után fizikailag is inzultálta. "Közölte, hogy ne szórakozzak vele, mert ő nem fél tőlem, és meg fog ütni, ha továbbra is olyanokat mondok, mint amit az ülésen. Ezt a kijelentését többféleképpen megismételte, majd végezetül közölte, hogy leginkább azt utálja bennem, ahogy a szakáll- és bajuszviseletemet változtatom. Ezt úgy tette nyomatékossá, hogy nagy erővel megragadta a szakállamat, és megpróbálta kitépni" - mondta az Indexnek.