Orbán: Kellenek az irracionális megoldások

Vágólapra másolva!
Nem lehet csak racionális döntésekkel kilábalni az Európát sújtó válságból - mondta finnországi előadásában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint nem kell nekünk a németek és a finnek pénze, szeretnénk megállni a saját lábunkon.
Vágólapra másolva!

Történelmi hibának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Helsinki Egyetemen tartott beszédében, hogy a posztkommunista országok a diktatúra összeomlása után nem csatlakoztak azonnal az Európai Unióhoz. Ha ez megtörtént volna, ma az EU-nak is erősebb lenne a pozíciója Orbán szerint. Az erős Európához erős nemzetekre van szükség, a közösségnek pedig tisztelnie kell alkotó nemzetei akaratát - mondta Orbán. Európa kihívásai között említette az államadósság-csökkentést, valamint az intézményi és a személyes vezetés közötti összhang megteremtését, szerinte ugyanis anélkül nem lehet kijutni a válságból.

Magyarországról azt mondta, hogy a kormány a jóléti helyett munkaalapú társadalom kialakítását tűzte ki célul, ennek jegyében új, rugalmas adórendszert és munka törvénykönyvét alakított ki. Szerinte legalább ötmillió adófizető kell, eddig ugyanis nagy gondot okozott az alacsony aktivitási ráta: 2010-ben Orbán szerint a 3,8 millió dolgozóból csak 1,8 millióan fizettek adót, ennyien tartották el a tízmilliós lakosságot. A kormány azt akarja, hogy minél többen dolgozzanak, és minél többen keressenek, a munkanélküliséget ugyanis elfogadhatatlannak tartja. Mivel pedig a piac nem képes mindenkinek munkát biztosítani, a kabinet erkölcsi kötelességének tekinti a közmunka megszervezését.

Orbán azt mondta, Magyarországnak nincs szüksége sem a németek, sem a finnek pénzére, hiszen csökkenti államadósságát, és lefaragta költségvetési hiányát, "nem az önök lábán, hanem a saját lábunkon akarunk állni".

Ma az európai mainstream azt hangoztatja Orbán szerint, hogy Európának a vallási alaptól a szekularizáció felé kell haladnia, a nemzeti helyett a nemzetköziség irányába, a családtól pedig az egyén felé. Szerinte azonban a kereszténység nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartozik, és a nemzetek is fontosak, csakúgy, mint a család. Ezzel a felfogásával érzése szerint kisebbségben van Európában, de nem fair azt mondani, hogy mindez nem európai álláspont. A válságból is csak akkor lehet kilábalni, ha a kontinens visszatér az értékeihez, mert pusztán racionális alapon nem fog menni - mondta Orbán.

Orbán várja a finn cégeket

Ha támogatni szeretnék a magyarokat, ne segélyt adjanak, hanem inkább a finn cégek fektessenek be Magyarországon - mondta a sajtótájékoztatón vendéglátójának Jyrki Katainen finn miniszterelnöknek. Orbán Viktor újságírói felvetésre válaszolva hangsúlyozta: az Európai Bizottság sohasem mondta, hogy a magyar kormányzati politika antidemokratikus lenne, ilyet csak az Európai Parlament szocialista, liberális és zöldpárti képviselői állítottak.