Összeterelik az állami tanárokat

Vágólapra másolva!
2014 áprilisától áll föl végleg a Magyar Pedagógus Kar, amelynek indulásakor minden tanár a tagja lesz.
Vágólapra másolva!

Javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló Magyar Pedagógus Karnak (MPK) - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. Kifejtette: eddig soha nem volt nevesítve, hogy melyek az oktatást irányító miniszter szakmai partnerei, és hogy egy-egy jogszabály előkészítésekor milyen szervezetekkel egyeztessen. Jelenleg a cégbírósági bejegyzések szerint több mint 160 pedagógusszakmai szervezet működik ellenőrizetlen taglétszámmal és különböző aktivitással - jegyezte meg.

A kar hivatása, hogy egy nevesített, bejegyzett pedagógusszakmai szervezet jöjjön létre, amelynek képviselői az egész pedagógustársadalom nevében formálhatnak véleményt, tehetnek javaslatot - ismertette. Kérdésre válaszolva elmondta: a tagság automatikus lesz a teljes egészében 2014 áprilisára felálló karban az állami és önkormányzati intézményekben dolgozó pedagógusok esetében, és akkor szűnik meg, ha valaki feladja az állását. Különleges kötelezettségeket ugyanakkor a tagság nem ró a pedagógusokra, és tagdíjat sem kell fizetni.

Hozzátette: akik nem állami intézményekben dolgoznak, hasonló szervezetet hozhatnak létre, és stratégiai partneri szövetséget köthetnek a MPK-val. Hoffmann Rózsa kívánatosnak tartaná, ha ez megtörténne, de - mint jelezte - semmilyen módon nem akarják ezt erőltetni.