Grosics Gyula milliós tanácsokat ad a Fidesznek

Vágólapra másolva!
A Fidesz újságírók cégeinek és Grosics Gyulának, az MSZP pedig volt képviselőinek fizetett milliókat kommunikációs tanácsokért. A Jobbik tanulmányokra és Usztics Mátyás beszédtechnikai tréningjeire költött. A 444.hu közzétette, mire adtak ki pénzt a parlamenti frakciók az elmúlt két évben. 2011 és 2013 tavasza között összesen 6,4 milliárd forintot költöttek a frakciók.
Vágólapra másolva!

A parlamenti frakciók 2011 és 2013 tavasza között kötött szerződéseit kérte ki a 444.hu, amely 1542 szerződést meg is kapott. Eszerint a Fidesz 3,4 milliárd, az MSZP 1 milliárd, a Jobbik 933 millió, a KDNP 665 millió, az LMP pedig 463 millió forintot költött.

Az adatok szerint Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa 2011 eleje óta legalább nyolc alkalommal kapott pénzt a Fidesztől, többnyire 50 és 400 ezer forint közötti összegeket. Kapott már pénzt sport- és turizmusügyi tanácsadásra, kétszer szerződtek vele a sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig összefogó Hajós Alfréd-koncepció kidolgozásával összefüggő tanácsadásra, illetve a Hajós-terv egyetemeken történő népszerűsítésére.

A Fidesz négy alkalommal fizetett "törvényjavaslattal összefüggő háttéranyaggyűjtésre", de az nem derül ki a szerződésekből, hogy pontosan milyen javaslatoknál segített. Erre ugyanakkor legalább négy alkalommal fizettek neki összesen közel 1,3 millió forintot. Az eddig megtalált Grosics-szerződések összértéke a 3 millió forintot közelíti. Grosics a Nemzet Sportolójaként is kap havonta félmilliót.

Az újságírókra is számít a Fidesz

A Fidesz tanácsadói között megtalálható még a Füleky Kft., amelynek korábban Rákay (Philip) Kálmán, a közszolgálati M1 tévécsatorna intendánsa is résztulajdonosa volt. Emellett a Fidesz Rákay Philip feleségének, Wieber Orsolyának a cégével is kötött szerződést 1,2 millió forintért.

A Magyar Hírlap volt főszerkesztő-helyettesének, Huth Gergelynek a cége, a Gerilla Press Kft. 2013-ban legalább két alkalommal összesen 1,2 millió kapott kommunikációs tanácsadásért. A Fidesz-frakció tanácsadói között szerepel még Jeneiné Rubovszky Csilla, a KDNP-s Rubovszky György lánya, az V. kerület alpolgármestere, aki három jogi tanácsért 12 milliót kapott.

Az MSZP a volt képviselőitől vár tanácsot

Az MSZP szerződéseiből kiderül, hogy a frakció a Népszavát legalább három alkalommal szerződtette összesen majdnem 9 millió forint értékben kiadványterjesztésre 2011-ben és 2012-ben. Tanácsadói szerződéssel támogatják több volt képviselőjüket, így Legény Zsoltot és Teleki Lászlót.

A Jobbikot Usztics Mátyás képzi

A Jobbik szerződései szerint a pártnak tanulmányt készített Ilkei Csaba, az Új Reflektor magazin egykori szerkesztő-műsorvezetője "Titkos szervezetek a nemzetközi nagytőke globális rendszerében" címmel. Emellett a frakciónak beszédtechnikai és kommunikáció tréninget tartott Usztics Mátyás színész, a Magyar Gárda Egyesület alapítója 1,8 millió forint értékben. A Jobbik 2012-ben 2,3 millió forintot költött egy "Az LMP feljövetele, az előtte álló lehetőségek" című tanulmányra is.