Az ENSZ elmarasztalta Magyarországot az ATM-ek miatt

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a magyar államot az ENSZ fogyatékosügyi bizottsága, mert nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a vakok önállóan használhassák az ATM-eket, vagyis a bankjegykiadó automatákat. Magyarországnak két, az ENSZ-hez forduló érintettnek elégtételt kell nyújtania, és hat hónapon belül be kell számolnia az ENSZ-nek az intézkedéseiről.
Vágólapra másolva!

Két vak ember hosszú ideig pereskedett az OTP-vel, hogy nem tudják önállóan használni az ATM-eket, de mindketten jogerősen vesztettek. Ezért fordultak 2010-ben a Magyar Helsinki Bizottsághoz, a civil jogvédő szervezet pedig az ENSZ szakbizottsága elé vitte az ügyet - írta a Népszabadság.

Az ENSZ testülete kimondta, hogy Magyarország köteles megfelelő, az eljárás során felmerült költségeiket is fedező elégtételt nyújtani a panaszosoknak. Az államnak meg kell határoznia a fogyatékkal élőknek nyújtandó szolgáltatások minimumát is, és biztosítania kell, hogy az újonnan beszerzett pénzkiadó automaták, illetve az internetes banki szolgáltatások hozzáférhetők legyenek a vakok számára is.

A bizottság a bírák továbbképzését is javasolja, miután a jogerős ítélet nem volt figyelemmel a fogyatékkal élők speciális helyzetére. Az intézkedésekről a kormány hat hónapon belül köteles beszámolni.