Orbán Viktor, ideje felébredni!

Vágólapra másolva!
Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését javasolja a Human Rights Watch emberi jogi szervezet, amely friss jelentésében azt írja, a magyar kormány 2010 óta módszeresen gyengíti a hatalom kontrollját, a sajtószabadságot és az emberi jogokat. 
Vágólapra másolva!

A 2010-es kormányváltás óta bevezetett változások a magyar jogrendben gyengítik a hatalom jogi kontrollját, gátolják a sajtószabadságot, és aláássák az emberi jogok védelmét - írta szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a Human Rights Watch (HRW). A szervezet szerint európai uniós szankciókkal kellene sújtani Magyarországot, amiért sorozatosan előfordul, hogy nem felel meg az EU intézményei által megfogalmazott ajánlásainak. A szervezet azt is felveti, hogy szankcióként fel kellene függeszteni Magyarország szavazati jogát.

A 29 oldalas jelentés az új magyar alkotmányt és annak emberi jogokra gyakorolt negatív következményeit is elemzi. Mint írják, a magyar kormány zömében figyelmen kívül hagyta az EU és az Európa Tanács kritikáit, és a változások szembe mennek Magyarország uniós tagságból fakadó kötelezettségeinek. Lydia Gall, a szervezet regionális kutatója úgy fogalmazott, nem is annyira a konkrét változások a riasztóak, hanem a magyar kormány elutasító magatartása, amellyel az unió javaslataira reagált.

Lydia Gall szerint a magyar kormány minden kritikát úgy állít be, hogy az politikai elfogultságból született, vagy ténybeli tévedéseken alapul, de mint mondta, "amikor már a barátaid is aggódnak miattad, ideje abbahagyni a tagadást, és meghallgatni őket".

A jelentés azért hosszasan sorolja a konkrét intézkedéseket is: 2010 óta az Orbán-kormány többször módosította az új alkotmányt, 600 új jogszabályt alkotott, akadályokat gördített a független igazságszolgáltatás elé, 300 bírót kényszernyugdíjazott, szűkítette az Alkotmánybíróság jogkörét, több száz vallási csoport egyházi státusát megvonta, a melegeket, leszbikusokat, bi- és transzszexuálisokat pedig kirekesztette a család fogalmából. Független médiaszervezetek beszámolóira hivatkozva úgy vélik, hogy bizonyos szerkesztőségek öncenzúrára kényszerülnek Magyarországon.