Egy gyerek oltási könyvét még ellenőrzik Pilisszentlászlón

Vágólapra másolva!
Részben lezárult a pilisszentlászlói szamárköhögéses esetek járványügyi vizsgálata. A gyerekek oltási könyve - egyet kivéve - rendben volt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Vágólapra másolva!

A pilisszentlászlói iskolában tanuló 195 diák közül 194-nek rendben volt az oltási könyve, a kötelező védőoltásokról szóló igazolások hiánytalanul szerepelnek bennük. Egy oltási könyv ellenőrzése még folyamatban van. A népegészségügyi intézet jelentése szerint öt felnőttnél és egy gyereknél merült fel a szamárköhögés gyanúja. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok négy felnőtt esetében igazolták a fertőzést.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy elsősorban a nagyon szigorú magyarországi kötelező védőoltások rendjének köszönhető, hogy nem érintett több gyereket a megbetegedés. A felnőttek megbetegedésében szerepet játszhatott, hogy az immunitás az életkor előrehaladtával romlik, ezért a tíz évnél régebben oltott pedagógusok önkéntes oltásához a népegészségügyi intézet oltóanyagot biztosított, melyet a tantestület tagjai közül többen már meg is kaptak.

Az FN24 múlt pénteken számolt be arról, hogy szamárköhögést észleltek egy pilisszentlászlói iskolában. Az ottani Waldorf-völgy Iskola igazgatója a hírportálnak nem ismerte el a megbetegedéseket, ugyanakkor egy május 3-ai, a szülőknek kiküldött leveléből kiderül, hogy már akkor kimutatták az intézményben a szamárköhögés kórokozóját, és az ÁNTSZ szakemberei felkeresték az iskolát.

A szamárköhögés a bordetella pertusiss nevű baktérium által okozott légúti megbetegedés. Kínzó köhögési rohamokkal jár, amelyet mély, húzó belégzés kísér jellegzetes hanghatással. Az újszülöttek, csecsemők megfertőződésekor a rohamok között leállhat a légzés, ami segítség nélkül a gyermek halálához vezethet. Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél a fertőzés nem ennyire veszélyes, de ilyenkor is hosszú, súlyos, a szervezet számára megterhelő megbetegedést okoz. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, a védőoltást 1954-ben vezették be Magyarországon.