Vágólapra másolva!
Újabb háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a héten. A képviselők kedden szavazhatnak a nemzeti dohányboltok államilag garantált profitjának megemeléséről, és arról, hjogy fagylaltot is lehessen árulni a trafikokban. Emellett minden frakció a kedvenc témájával jön, a fideszesek a rezsicsökkentést szajkózzák, az MSZP-sek a trafikmutyikat emlegetik, míg a Jobbik a magyar földet védi. Csütörtökön több órán keresztül kommunistázhatnak és fasisztázhatnak a képviselők. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés ülése pünkösdhétfő miatt ezúttal kedden 13 órakor kezdődik, és a képviselők először az Állami Számvevőszék tavalyi beszámolóját fogadhatják el. Ezt követően új szabályokat állapíthatnak meg a nemzetbiztonsági ellenőrzésre.

A legkiszámíthatóbb felszólalások

Nincs abban semmi meglepő, hogy minden párt igyekszik a neki kedvező és az ellenfelének kellemetlen témákat napirenden tartani. Ugyanakkor ez rendkívül unalmassá válik, ha hetekig nem változtatnak a témáikon a képviselők. A Fidesz ismét a rezsicsökkentést szajkozza, a labdát ezútta az új Fidesz-szóvivő, Zsigó Róbert adja fel Cséfalvay államtitkárnak. "Várható-e a fogyasztói jogok további szélesítése és a rezsiárak újabb mérséklése?" - interpellál Zsigó, és a válasz persze kiszámíthatóan pozitív lesz. Az MSZP ismét a trafikügyeket nyomja, Tóth Csaba "A nagy átverés - elfüstölt a remény" című interpellációjában bizonyára elmondja, hogy már hányszor nem tudott betekinteni a nyertes pályázatai anyagokba. A Jobbik ezen a héten ismét a föld védelmét találja a legfontosabbnak, Magyar Zoltán "Átláthatatlan, zavaros és titkos állami földbérletek, avagy zsákmányszerzés Fidesz módra?" címmel nyújtott be interpellációt.

A legcsendesebb percek

A hétfői ülés megemlékezéssel kezdődik. A képviselők egy perces néma csenddek elmékeznek Gellért Kiss Gábor egykori MSZP-s képviselőre, aki szerda este hunyt el. Gellért Kiss Gábor a Horn-kormány idején, 1994 és 1998 között ült a parlamentben, de többen ismerhetik őt arról, hogy 2002-2008 között a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagja, 2004-2008 között elnöke volt.

A legnagyobb elcsatolás

A XIII. kerületben élő lekeményebb balos szavazók talán Trianonként fogják fel azt a javaslatot, amelyet most kezd el tárgyalni a parlament. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata szerint a jelenleg a XIII. kerülethez tartozó Margitsziget a jövőben a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a sziget kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, "a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken". Tarlós István főpolgármester igazán boldog lehet, mert a fővárosi önkormányzatnak eddig nem volt közvetlenül irányított közigazgatási területe.

A legnagyobb fasisztázás/kommunistázás

Csütörtökön a parlamenti frakciók kezdeményezésére tartanak összevont általános vitát a diktatúrák igazságtalanságairól. A képviselők szocialista kezdeményezésére elmondhatják véleményüket arról, kötelezővé tegyék-e az iskolásoknak, hogy életükben legalább egyszer ellátogassanak Auschwitzba. A Fidesz aa történelemóra keretében a Terror Háza látogatását tenné kötelezővé, a Jobbik pedig a recski munkatábor helyszínére küldené a diákokat. Több óra fasisztázuás és kommunistázás várható.

Az erről szóló zárószavazás a Ház előző heti napirendi javaslatán is szerepelt, ám akkor a képviselők mégsem voksoltak arról az előterjesztésről, amely alapján a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esőknek a kockázati tényezők között például arról is számot kell adniuk, hogy milyen magánjellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal, fogyasztanak-e alkoholt, és ha igen, milyen mértékben, szenvedtek-e alkoholfüggőségben, alkalmanként vagy rendszeresen fogyasztottak-e kábítószert, van-e házasságon, illetve élettársi közösségen kívüli kapcsolatuk, illetve álltak-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alapelveit tagadó mozgalommal. Az Országgyűlés két héttel ezelőtt nem támogatta azt a fideszes módosító indítványt, hogy az állampárti múlt is kockázati tényezőnek számítson a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Trafik, törvény

Zárószavazás várható a dohányárusítással összefüggő törvénymódosításokról, közismertebb néven a trafiktörvényről is. A parlament előző héten úgy módosította az eredeti kormánypárti javaslatot, hogy a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a trafikok.

A most elfogadásra váró előterjesztés a trafikok garantált kereskedelmi árrésén is emelne, azt ugyanis az eredetileg meghatározott négy százalékról tízre növelné. Óriási üzlet lesz trafikot üzemeltetni. Már meg is jelent egy bank olyan ajánlattal, amely direkt a trafikosoknak dolgozott ki.

A trafikügy hetek óta talán a legfelkapottabb téma a belpolitikában. Az ellenzék mutyival vádolja a kormányt trafikügyben, Orbán Viktor kormányfő azonban visszautasította azt a vádat, hogy politikai szempontok alapján születtek volna döntések a trafikpályázaton. A nyertesek közül mindenesetre újabb emberekről derül ki, hogy valamilyen kötődése van a hatalmon levő politikai erőkhöz. Egy fideszes országgyűlési képviselő, Bencsik János szerint nem volt fair a Fidesz trafikügyben, nem volt ugyanis sportszerű utólag átírni a trafikosok árrését, és a fagyiárusítás megengedése sem szerencsés. A Fidesz trafikügyben mutatott kanyarjairól itt olvashatnak bővebben.

A kampányra is készülnek

Ugyancsak kedden módosíthatják a felsőoktatásról szóló törvényt az alaptörvénnyel összefüggésben. Az első ülésnap végén korábban tárgyalni kezdett javaslatok kerülnek ismét napirendre, így egyebek mellett részletes vitát tarthatnak a kormány azon előterjesztéséről, amely külön büntető tényállássá tenné a családon belüli erőszakot.

Szerdán a kampányfinanszírozást érintő kormánypárti törvénymódosítás általános vitája emelkedik ki a napirendből. A fideszes javaslat szerint az egyéni képviselőjelöltek egyenként egymillió forintot kaphatnak a jövő évi országgyűlési választásokra, míg a pártok jelöltenként ötmillió forintot költhetnek. A kormánypárti kezdeményezés emellett megtiltana mindenféle külföldi adományt a pártoknak.