Megerőszakolták, pénzért toborzott cigányokat, és fiktív szervezetek létrehozásával is meggyanúsították - az őszödi beszédről valló Szabó Bálint 24 évesen egyszer már abbahagyta kalandos politikai karrierjét. A DK szóvivőjeként tért vissza, legutóbb az építőipari alvállalkozókért harcolt.

Fiatal kora ellenére meglehetősen kacifántos életpálya áll Szabó Bálint mögött, aki a Heti Válasznak vallott arról, hogy tanúja volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásának. Szabó jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja, és korábban elég változatos körökben is megfordult.

Már 20 évesen a politika közelébe került, 2002-ben még a Fidesz támogatásával indult a polgármester-választáson a Vas megyei Csepregen. Pár százalékkal alulmaradt, de a képviselő-testületbe sikerült bejutnia.

Ahogy a Heti Válasznak adott interjújában is elmondta, fél évvel később Tóth Csaba jelenlegi MSZP-képviselő felhívta, majd Hagyó Miklós, valamint Tóbiás József jelenlegi frakcióigazgató társaságában meggyőzték, hogy legyen az ifjú szocialistákat tömörtő Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) megyei vezetője.

Gyors bukás

2004 februárjában kizárták az MSZP-ből, mert helyi roma vezetők szerint többedmagával pénzért toborzott új tagokat a pártba: fejenként 500-1000 forintot kínálva 400-500 cigányt kíséreltek meg beléptetni az MSZP-be. Szabó rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, majd egy hónappal később azt állította, hogy az egyik tárgyalás után négy ismeretlen megtámadta, és megverte. Pár hónappal később a bíróság kimondta, nem történt rágalmazás.

Augusztusban Szabó újabb bírósági ügybe keveredett, magánokirat-hamisítással gyanúsították meg, ugyanis amiatt kezdtek ellene nyomozni, hogy több helyi Fibisz-szervezet valóságban vagy csak papíron alakult-e meg. Az ügy első számú gyanúsítottja Szabó volt, rajta kívül például Zuschlag Jánost is bűnsegédlettel gyanúsították. A nyomozást végül megszüntették, mert nem tudták bizonyítani, hogy magánokirat-hamisítás történt volna.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Szabó Bálint

Országos hírnevét egy 2005-ben nyilvánosságra került levélnek köszönhette. Ebben ugyanis Tóth Csaba azt írta Hiller István akkori pártelnöknek, hogy 2004-ban Szabót nemcsak megverték, hanem meg is erőszakolták, amit egy MSZP-n belüli konfliktusra vezetett vissza (erről itt olvashat bővebben). A kalandok folytatódtak, állítása szerint 2005-ben halálos fenyegetéseket kapott, mert a helyi MSZP belső harcairól tervezett sajtótájékoztatót tartani, de ettől végül elállt. Szintén országos hírnevét egyengette azzal, hogy az egyik rendezvényére fővendégként Bajor Imrét hívta meg, de miután a színész nem jelent meg, Szabó azt állította róla, hogy balesetet szenvedett az autópályán. Bajor a balesetéről a Heti Hetesben értesült.

Porszívóügynökből szóvivő

Végül 24 évesen, 2006-ban döntött úgy, hogy abbahagyja a pártpolitizálást. Ezt követően porszívóügynökként dolgozott, majd Szegedre került, ahol a "követeléskezelésben helyezkedett el", céget is alapított. Mint a Heti Válasznak nyilatkozta, olyan építőipari ügyekbe sodródott bele, amelyekben milliárdos kintlévőségekről volt szó.

A Szombathelyre bejegyzett, B&A Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nevű cégét végül a cégbíróságnak kellett törölnie, mivel Szabó nem is reagált arra, hogy "állítsa helyre a cég törvényes működését". Ugyanígy a bíróságnak kellett felszámolnia a Jövőért nevű egyesületét, amelyre a Heti Válaszban is utal, és amelynek Eduardo Rózsa-Flores is a tagja volt.

2012-ben aztán már ismét feltűnt a pártpolitikában, a szegedi DK szóvivője lett. Nyilatkozataiból az tűnt ki, hogy kifejezetten büszke volt az MSZP-kormányzásra, azt is mondta például, hogy ami nyolc év alatt felépült, azt most lerombolja a kormánytöbbség. Szóvivői állásáról fél év után lemondott, és mint mondta, ezt követően a háttérből igyekszik segíteni a DK-t.

A szóvivőség után érdekvédőnek állt, kifizetetlen építőipari alvállalkozók képviselőjeként ment szembe a Demján Sándor által vezetett Arcadommal, amely Szabó állítása szerint több százmillióval tartozik az általa képviselt cégeknek. Májusban szintén ő állt azoknak az alvállalkozóknak az élére, akik a Szeviép ellen tüntettek a kintlévőségeik miatt.

Bár a Heti Válasznak azt  mondta, hogy a DK-nál csak mezei tagdíjfizető, nemcsak korábbi szóvivősége árulkodik arról, hogy ennél valamivel komolyabb szerepe lehet, hanem az is, hogy Gyurcsány idei évértékelőjénél ő konferálta fel a pártelnököt.

Szabó Bálintot próbáltuk elérni telefonon, hogy a Heti Válasznak tett állításairól kérdezzük, de nem vette fel.

----

Elindult Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!