Dupla pénzből irtják a szúnyogokat

2013.05.27. 10:57

A kormány idén a tavalyi forrásokhoz képest kétszer annyit, 150 millió forintot különített el szúnyogirtásra a turisztikai célelőirányzatból - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az MSZP-s Pál Béla érdeklődött arról, hogy felkészült-e a kormány a szúnyoginvázióra, tekintettel arra, hogy a szakemberek előrejelzése alapján az idén jóval több szúnyog várható, mint az elmúlt években, mert lényegesen nagyobb szabad vízfelületek vannak az országban - részben a belvízzel borított területek miatt -, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

A fejlesztési miniszter a parlamenti honlapon hétfőn közzétett válaszában kifejtette: a kormány az idén a tavalyinál kétszer nagyobb, összesen bruttó 150 millió forintos forrást csoportosított erre a célra a turisztikai célelőirányzatból, a szúnyogirtás támogatásának koordinációját pedig a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Ebből az előirányzatból viszont kizárólag a turisztikailag frekventált területeken lehet szúnyogot irtani.    

Németh Lászlóné tájékoztatása szerint a társaság megkezdte a rendelkezésre álló forrás regionális elosztását és a partnerek kijelölését. A válasz szerint a legtöbbet, 50 millió forintot a Balatonnál költhetnek szúnyogirtásra, emellett a Budapest-Közép-Dunavidéken 20 millió forintot, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön 10-10 milliót, a Tisza-tónál 15 milliót, az Észak-Alföldön 13 milliót, a Nyugat-Dunántúlon 15 milliót, a Közép-Dunántúlon 10 milliót, a Dél-Dunántúlon pedig 7 millió forintot fordítanak majd erre a célra.

Az 50-50 százalékos társfinanszírozásban megvalósuló, utólagos kifizetéssel járó támogatási szerződéseket a Magyar Turizmus Zrt. a helyi önkormányzatokkal, önkormányzati társulásokkal és szövetségekkel köti meg.

Németh Lászlóné válaszából az is kiderül, hogy katasztrófavédelmi szúnyoggyérítésre csak a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában, ár- és belvíz által sújtott területet érintően kerülhet sor, vagyis a vis major támogatás terhére csak ilyen helyzetben igényelhető erre a célra támogatás.