Nagyobb esélyt kapnak az új szervre várók

Vágólapra másolva!
Júliustól könnyebben találnak donort a szervátültetésre váróknak, mert csatlakoztunk az Eurotransplanthoz.
Vágólapra másolva!

Júliustól Magyarország az Eurotransplant teljes jogú tagja lesz - erről született ma megállapodás. Másfél éve írtuk alá az előzetes csatlakozási szerződést. Már ez az előzetes tagság is javított a hazai szervátültetéses műtétek arányán.

A szervátültetésre várók számára ez igen jó hír. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében elmondta, azzal, hogy Magyarország immár teljes jogú tagja a szervcsere koordinálásáért felelős szervezetnek, számos magyar beteg kap az eddiginél nagyobb esélyt az új élethez. Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke azt hangsúlyozta, a csatlakozással Magyarország bebizonyította, hogy az egészségügyi ellátás biztonságosabb és jobb lett.

Az Eurotransplant Alapítvány hét ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet - olvasható a szervezet honlapján. A tagországok: Ausztia, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország, és Szlovénia. Az Eurotransplant évente 7000 donorszerv elosztását szervezi meg. A nemzetek közötti együttműködés javítja a kritikus helyzetű betegek esélyeit, a kölcsönös szolidaritás elve nyújt segítséget az olyan speciális betegcsoportok támogatásában, mint a gyermekek, ritka vércsoportú, vagy szövettípusú betegek.

Így működik a rendszer

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint a tagállamok 72 transzplantációs központja a szervre várók valamennyi fontosabb adatát rögzíti az Eurotransplant központi adatbázisában. Amint egy donorszerv elérhetővé válik, a jellemzői bekerülnek a rendszerbe. A szerveket néhány órán belül be kell ültetni, ezért az Eurotransplant folyamatos központi ügyeletet működtet.

Amikor donort jelentenek a központnak, az Eurotransplant egyszerre készít valamennyi szervhez felhasználhatósági listát egy program segítségével. Ekkor négy fő alapelv érvényesül: a transzplantáció várt eredménye, a sürgősség mértékét meghatározó szakértő véleménye, mióta vár szervre a beteg, továbbá a résztvevő országok közötti nemzeti egyensúly.

Az Eurotransplant ügyeletes koordinátora ezután felajánlja annak a transzplantációs központnak a szervet, amelynek a betege a lista élén áll. Biztonsági lépésként az a centrum is kap egy ideiglenes felajánlást, amelynek a második helyen áll a betege. Amint a szervet elfogadta a kezelőorvos, megkezdődhet a szervkivétel és a szállítás szervezése.