Vágólapra másolva!
Elkészült a nemzeti szűrőprogram, amelynek értelmében bizonyos időközönként különböző szűréseket rendel el az egészségügyi államtitkárság. Fogorvoshoz évente kell járnunk, 40 év fölött kétévente kell laboratóriumi vizsgálatot elvégezni.
Vágólapra másolva!

Elkészült az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról készült javaslata, amelyet hamarosan a szakmával is megvitatnak - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

Általános fizikális vizsgálatra - vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására - évente, részletes fizikai vizsgálatra (testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre) pedig ötévente lenne szükség, és ezeket a háziorvos végezné el.

Általános laboratóriumi vizsgálatot, azaz a vércukor- és a koleszterinszint mérését 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40-65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente végeznének a laboratóriumokban, a beutalót a háziorvos adná.

A fogászati szűrés és gondozás a felnőttek körében évente történne. A programban megjelenik a vastagbélszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni.

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérést, valamint mozgásszervi és veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja, ezt a szülészeti-újszülött osztály vagy a gyermekgyógyász, otthon szülés esetén pedig a közreműködő gyermekgyógyász szakorvos végezné.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, ezek a védőnő feladatkörébe tartoznának. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.