350 állatot vágtak le illegálisan

Mintegy 350 állatot vágtak le illegálisan Szarvason és környékén. A bizonytalan származású ló- és szarvasmarhahúst az elkövetők a fővárosban értékesítették - hangzott el a Szarvasi Rendőrkapitányság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös sajtótájékoztatóján szerdán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A három elkövetőt a rendőrség Budapesten érte tetten, május 2-án,  amikor egy hentesüzlet tulajdonosának két mázsa tőkehúst adtak át. A Szarvasi Rendőrkapitányság büntető eljárást indított ellenük tiltott állatvágások, tiltott élelmiszer-előállítás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, valamint állatvágásokból visszamaradt melléktermékek engedély nélküli, szabálytalan gyűjtése és ártalmatlanítása miatt.

A bűnügyi őrizetbe vett gyanúsítottak között van olyan, aki részletes beismerő vallomást tett. Az eljárás további szakaszában a rendőrség szakértőkkel vizsgálja a környezetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények megvalósítását. Tanúként hallgatja ki a rendőrség azokat, akik a tetteseknek levágásra szánt állatokat értékesítettek.

A sajtótájékoztatón Helik Ferenc a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője elmondta: a budapesti húsboltban tartott házkutatáson két mázsa bizonytalan eredetű nyers tőkehúst találtak és 1,5 tonna fagyasztott húst. A mintavételek alapján derült ki, hogy szarvasmarha- és lóhúsról van szó.

A hivatal az üzlet tulajdonosát négymillió forint bírsággal sújtotta, az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megszegése és a fogyasztók megtévesztése miatt. A szarvasi rendőrök a tettesek lakó- és tartózkodási helyein is tartottak házkutatást. Kiderült, hogy az illegális vágások Békésszentandráson történtek. Egy szarvas környéki tanyán mintegy 300-350 szarvasmarha és ló elhantolt maradványait találták meg, mintegy húsz tonnát. A maradványokat megsemmisítették.