Bedurrant az egész testem, teljesen felduzzadtam, görcsölt mindenem

gyógyszerhamisítás, hamis gyógyszer, Fiatalok szórakoznak a Széchenyi gyógyfürdőben megrendezett Cinetrip rendezvényen
Vágólapra másolva!
Iszonyatos szívdobogás, remegés, izzadás, folyamatos pörgés, napi három óra alvás - a durvább partidrogok által kiváltott élményekhez hasonlókat élnek át azok, akik hamisított gyógyszereket fogyasztanak. Az interneten állítólagos gyógyszereket vásárlók száma Magyarországon is rohamosan nő, tavaly már 300 ezren voltak. Pedig aki ilyen kalandba kezd, az könnyen azt veheti észre, hogy hajnali 5-kor is még rajzol, pedig már átlyukadt a papír.
Vágólapra másolva!

Julinál nemrég inzulinrezisztenciát mutattak ki, amely könnyedén cukorbetegséghez vezethet. A 23 éves lányt gyógyszerrel kezdték kezelni, és életmódot is váltott. Emiatt felszedett néhány kilót, hiába sportolt rendszeresen. Bár többen mondták neki, hogy jól néz ki, nem tudta elfogadni magát. A 170 centis magasságához 68-69 kiló párosult, és nem tudott lefogyni.

Mivel más ötlete nem volt, az interneten kezdett el fogyasztószerek után kutakodni. Több napig olvasott különböző fórumokat a legmegbízhatóbb fogyasztószert keresve, végül mások ajánlásai alapján a Slimex.hu honlapról rendelt szibutramint tartalmazó Genesis Sibutramine-t. A szibutramint elhízás kezelésre használják, de súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai miatt az egész Európai Unióból kitiltották 2010-ben. Külföldinek beállított forrásokból azonban számtalan magyar nyelvű honlapon keresztül hozzá lehet jutni illegálisan.

A rendelés előtt Juli az endokrinológusát (hormonháztartással foglalkozó szakorvos) is megkérdezte, aki annyit mondott neki, hogy nem megbízható az internetes rendelés, de ha nagyon ragaszkodik hozzá, akkor maximum 2 hónapig szedheti. Végül április végén rendelt 17 ezer forintért 100 darab tablettát, amit postai utánvétellel vett át. A csomagoláson semmi gyanúsat nem talált, egyedül azt furcsállotta, hogy a rendeléskor felajánlották, hogy ha kevesebb tablettára lenne szüksége, akkor ki is tudnak venni a csomagból. A tablettából napi 1 szemet szabad szedni a 80 kilónál könnyebbeknek, a fölött kettőt is lehet.

Horrorisztikus élmények

"Már az első napon elkezdtem remegni, izzadni, iszonyatos szívdobogásom volt. Torokszorítást is éreztem, olyan volt, mintha megfulladnék. Fájt a mellkason, fájt a szívem, és egy idő után azt vettem észre, hogy a bal oldalam hidegebb lett keringési problémák miatt. Hidegebb volt a bal kezem a jobbnál, aztán már az arcom bal oldala is hidegebb lett" - mesélte a fizikai tüneteit Juli. A tablettákat egy hónapig szedte, de mivel nem nagyon fogyott, napi másfél tablettára növelte a dózist, amitől még pocsékabbul érezte magát.

A fájdalmakkal párhuzamosan éberebb kezdett lenni, naponta legfeljebb 3-4 órát tudott aludni. "Egyfolytában pörögtem, úgy éreztem, mintha az agyam nem állna le. Kívülről úgy tűnt, hogy mosolygós, vidám vagyok, de valójában szarul éreztem magam" - mesélte élményeit. Pulzusa (amely normál esetben 65-85) nyugalmi állapotban 120 volt, ha elment spinningedzésre, már bemelegítéskor 170-re emelkedett. Nagyon érzékeny lett arra is, ha valaki hozzáért a testéhez, és amikor rátettek EKG-elektródákat, majdnem sírt a fájdalomtól: "Mintha különvált volna az agyam a testemtől. Szellemileg nagyon élénk voltam, a testem meg őrületesen fájt."

Partidrogszerű élmények a hamis gyógyszerektől Forrás: MTI/Marjai János

A fizikai tüneteknél is bizarrabb mentális tünetek is jelentkeztek. "Letapadtam, képtelen voltam tevékenységet váltani, ha valamit elkezdtem. Volt, hogy hajnali 5-kor találtak rám, ahogy rajzolok, de úgy, hogy a papír már átszakadt. Éjszaka 4-5-ig fent voltam, és mindig valamilyen ehhez hasonló értelmetlenséget csináltam." Váratlanul rá-rátört a sírás, sokszor pedig nem bírta abbahagyni a beszédet.

A háziorvos szerint férj kellett volna

Végül két hét után elment a háziorvosához, aki egyáltalán nem vette komolyan a tüneteket. "Mondtam neki, hogy mit szedek, de nem is érdekelte, elkezdett másról beszélni. Egyszer csak elkezdtem zokogni, de ekkor is csak azt tudta mondani, hogy aludjak, többet legyek társaságban, vagy menjek férjhez" - mesélte. A hónap vége felé már mindennap eszébe jutott, hogy kórházba kellene mennie, végül bement az ügyeletre, ahol mondták, hogy azonnal hagyja abba a tabletták szedését.

Juli azt mondta, azért nem hagyta abba már korábban a tabletták szedését, mert a hatásuk alatt nem tudta komolyan venni a veszélyt. "Kikapcsolta az összes olyan gátló funkciómat, amely tudatosítja az emberben, hogy például fáradt vagy éhes. A tabletták hatása miatt egyszerűen nem tudatosult bennem a veszély" - magyarázta. A legrosszabb talán az volt, amikor abbahagyta a tabletták szedését, ugyanis az utolsó héten már elkezdett erős nyugtatókat is szedni, hogy legalább napi 6 órát tudjon aludni.

"Kettős megvonási tüneteim voltak. Az első este, amikor nem szedtem őket, azt hittem, hogy meg fogok halni" - mondta. Mialatt szedte a tablettákat, folyamatosan ki volt száradva, napi 3-4 liter vizet is megivott, mégis alig ment vécére, és a menzesze is elmaradt. "Aznap éjszaka bedurrant az egész testem vízzel, teljesen felduzzadtam, görcsölt mindenem" - mesélte. Szintén a tünetek közé sorolta, hogy azt érezte, elkezdett öregedni, a homlokán ráncok jelentek meg, de amint abbahagyta a tabletták szedését, el is tűntek. A tabletták abbahagyása óta szépen javul az egészsége, a pulzusa lement 80-ra, a keringése már nagyjából rendben, de időnként erős szívdobogása van, és a bal karja is hidegebb néha. Az orvosai szerint pár héten belül teljesen fel fog épülni.

Háromszázezer embert érint

Bár Juli még nem tudja biztosan, hogy a gyógyszer mellékhatásai voltak-e ennyire durvák nála, orvosai azt gyanítják, hogy hamisított lehetett a gyógyszer, és a partidrogok hatóanyaga, amfetamin lehetett benne. Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítással foglalkozó vezetője azt mondta az [origo]-nak, hogy az interneten vásárolt gyógyszerek szinte mindegyike hamisított.

Hamis gyógyszereket árul egy elefántcsontparti nő Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Az internetes gyógyszervásárlás egyre népszerűbb Magyarországon, 2010-ben még csak 80 ezren vásároltak így tablettákat, 2012-ben viszont már 300 ezren. A hamisított gyógyszereket államilag is egyre komolyabban veszik, egy honlapot is indítottak, ahol számos információ megtalálható a témáról. A gyógyszerhamisítás külföldön is rohamosan terjed, becslések szerint a világon évente 700 ezer ember hal meg hamis gyógyszerek miatt, főleg hamisított malária- és tuberkulózis-gyógyszerek miatt. Magyarországon egyelőre senki sem halt meg a hatóság szerint, nálunk a fogyasztószerek, a tömeg- és potencianövelő szerek a legnépszerűbbek. "Nem is gondolnád, hányan fordulnak ilyen szerekhez, egy csomó évfolyamtársam gondolkodik ilyeneken a társadalmi elvárások miatt" - mondta Juli.

Bedrogoztatták

A lányénál is egyértelműbb Tibor esete, ugyanis az általa használt szerről hivatalosan is bebizonyították, hogy hamisított. A 114 kilós Tibor tavaly tavasszal próbálkozott meg lefogyni az Apidex nevű szerrel. Korábban is használt már fogyasztószereket, de valami olcsóbbat keresett, így talált rá az Apidexre különböző netes fórumokon. Egy-két nap múlva ki is hozta a szert egy "román csávó", akinek az átvételkor kellett fizetni. Hiába került 14 ezer forintba, annyira rosszul nézett ki a gyógyszer, hogy Tibor nem merte beszedni.

Ennek ellenére nem adta fel, és talált egy másik lehetőséget, így jutott el az Apidexretard.hu honlaphoz, ahol egy Décsi Mónika nevű nő a korábbinál drágábban, 22 ezer forintért kínálta a szert, de Tibor telefonon is tudott vele beszélni. "Dobozt ekkor se kaptam, gyógyszer-tájékoztató sem volt benne. Egy sima borítékban volt a bliszter, de amikor kibontottam, pár szem ki volt pattogva a borítékba. Felhívtam Décsit, és mondtam neki, hogy nem erre számítottam, de mondta, hogy kezdjem el nyugodtan szedni" - mesélte Tibor.

Már az első tablettától elkezdett izzadni, fájt a hasa és a feje. Ezután is felhívta Décsit, aki ismét megnyugtatta, azt mondta, két-három nap után elmúlnak ezek a mellékhatások. "Nem kaptam levegőt, szúrt a szívem, annyira szétpörgetett, hogy egyszerűen nem bírtam megmaradni, olyan, mintha valami drogot adtak volna nekem. Folyamatosan ki voltam száradva. Hiába ittam meg egy óra alatt két liter vizet, pár perc múlva megint ki voltam száradva" - mondta Tibor.

Népszerűek a fogyasztószerek Forrás: AFP/Wang Zhide

Két nappal az első tabletta beszedése után kihívta a mentőket, Tibor szerint még a főorvos is megijedt az állapotától. Mint a tabletta bevizsgálása után kiderült, a tabletták egy amfetaminszármazékot, fentermint tartalmaztak, ez dizájnerdrogok hatóanyaga volt, mielőtt betiltották.

Az állítólagos Décsi Mónikának levelet írt, mert szerette volna visszakapni a pénzét, de nem kapott választ, pár hónappal később viszont fenyegető leveleket kapott. A nő vélhetően azért írt neki, mert Tibor a rendőrséghez fordult. Előbb a lakhelyéhez közeli rendőrségen próbált feljelentést tenni, de azt mondták neki, hogy nem foglalkoznak ilyenekkel, mivel akkor Tibort is meggyanúsítanák, amiért illegális tablettákat használt.

Az elutasítás miatt a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál adott le egy 20 oldalas feljelentést, be is hívták kihallgatásra, de pár hónappal később arról értesítették, hogy az ügyet lezárták, és bármiféle indok nélkül annyit írtak, hogy nem történt semmilyen bűncselekmény.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!