Elárasztják a Kossuth téri mélygarázst

Vágólapra másolva!
Hamarosan árad a Duna, a Parlamentnél épülő új mélygarázst tudatosan el fogják árasztani, jelezte a projekt vezetője.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét - jelentette be Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. A gödör aljára vezetett csöveken keresztül valószínűleg szombat délután kezdik majd meg a szivattyúzást. A következő néhány napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be - fejtette ki Wachsler Tamás.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Ezt fogják elárasztani, mert jön a víz

A jelenlegi számítások szerint a Duna vízszintje eléri, vagy meg is haladhatja a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. Az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét azért kell feltölteni, hogy a víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támassza majd meg a résfalat.

Wachsler Tamás elmondta, amikor a beruházásra készültek, ezzel az eshetőséggel is számoltak. Ugyanakkor hozzátette: az árhullám a legrosszabbkor jött, ha néhány hét múlva érkezett volna, az addigra részben megépült födémek megtámasztották volna a résfalat. Most az a kérdés, hogy meddig tart az árhullám és mennyi idő alatt lehet majd a behordott iszapot és törmeléket kitakarítani a munkagödörből. Mindez kárt nem fog okozni, azonban a mélygarázs és a látogatóközpont építését lelassítja - közölte.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A munkák egy ideig szünetelnek

A program vezetője azt mondta: az ár levonulásával a későbbi munkákat fel kell majd gyorsítani, de ezzel együtt is csúszhat a mélygarázs és a látogatóközpont elkészülése. A Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja - hangsúlyozta Wachsler Tamás.