A török kormány nem hátrál

2013.06.06. 18:23

A török miniszterelnök csütörtökön elítélte a tüntetők erőszakos taktikáit, és ígéretet tett arra, hogy folytatják az isztambuli Gezi park átépítését, amely eredetileg a tiltakozásokat kiváltotta.

"Ha valaki azt mondja, hogy gyűlést fog tartani, majd rombol és gyújtogat, ezt nem engedhetjük" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan tunéziai hivatali kollégájánál tett látogatásán. Erdogan azt állította, hogy "terrorista csoportok" manipulálták az eredetileg környezetvédelmi célokat szolgáló tüntetéseket, és hét külföldi állampolgárt tartanak számon a letartóztatottak között. Utalt egy "terrorszervezet" tagjaira is, akik ez év februárjában az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének megtámadása miatt váltak ismertté.

A török miniszterelnök "tüntetők egy csoportjára" hivatkozó kijelentései visszafogottabb hangnemről árulkodnak, hiszen a hét elején még "fosztogatókként" beszélt a tiltakozókról. 

A kormányfő csütörtök este tér vissza Törökországba, ahol a tüntetők követelik bocsánatkérését és a felelősök lemondását a tiltakozókkal szembeni rendőri túlkapások miatt. A hat napja tartó demonstrációsorozatban a rendőri brutalitás miatt hárman meghaltak, és több mint négyezren megsérültek országszerte. 

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. Megfigyelők szerint a tüntetések a miniszterelnök és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tekintélyelvű kormányzásával szembeni növekvő elégedetlenséget tükrözik. 

A török tüntetéssorozatról szóló cikkeinket itt olvashatja.