Egy homokzsák 37 forint, és több millió kell belőle

árvíz, áradás, árvízvédelmi töltés, gát a 2010-es árvíz idején Edelényben, egy homokzsák 37 fotint
Vágólapra másolva!
Három-ötmillió homokzsákot használ fel a tervek szerint az árvízi védekezéshez a katasztrófavédelem. A zsákokat egy holland többségi tulajdonú cégtől szerzik be mérettől és anyagtól függően nettó 37 és 55 forintért. A szerencsés vállalkozást pályáztatás nélkül választotta ki a katasztrófavédelem, de a cég vezetője szerint szó sincs arról, hogy a zsákokon gazdagodnak meg.
Vágólapra másolva!

Pest megyében 710 ezer, Komárom-Esztergom megyében 400 ezer homokzsákot használtak fel csütörtökig az árvízi védekezéshez a katasztrófavédelem adatai szerint. Még nem tudni, hogy összesen mennyi zsákra lesz szükség, de az előzetes becslések szerint 3-5 millió zsákot használhatnak fel jövő hétig.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője megnyugtatott mindenkit, hogy "a védekezéshez szükséges mennyiségek jelenleg is rendelkezésre állnak, megnövekvő igények esetén pedig időben meg tudjuk kezdeni az újak beszerzését". A katasztrófavédelem a saját raktárában álló homokzsákokon felül igénybe veheti az állami tulajdonú Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft-nél (TIG) lévő készleteket, illetve szerződést kötött a honlapja szerint holland többségi tulajdonban lévő Texpack Kft-vel is. A cégtől a katasztrófavédelem már 3 millió zsákot vett - mondta az Origónak Török Tibor, a Texpack ügyvezetője.

Az ügyvezető nem mondta meg, mennyit fizetett ezekért a katasztrófavédelem, Hajdu Márton viszont elárulta, hogy a homokzsákokat a mérettől és az anyagtól függően átlagosan 37 és 55 forint közötti nettó áron szerzik be. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófavédelmnek a tervezett három-ötmillió homokzsák bruttó 174-290 millió forintba fog kerülni.

Nem volt közbeszerzés

A zsákokat biztosító Texpack Kft-t a katasztrófavédelem nem közbeszerzéssel választotta ki. A 2011-es közbeszerzési törvény szerint ugyanis nem kell pályázatot kiírni szükség- vagy veszélyhelyzet esetén "a vízkár, illetve vízminőségi kár közvetlen megelőzése, elhárítása, védekezési készültség vagy az azt közvetlenül követő helyreállítás érdekében történő beszerzésre". Hajdu Márton szerint egy olyan úgyneveztt "lebiztosítási szerződést" kötöttek a céggel, hogy állandó 1 millió darabos elkülönített védelmi készlet áll a katasztrófavédelem rendelkezésére, és a cég 48-72 órán belül további egy-egy milliót tud biztosítani helyszínre szállítással.

Török Tibor, a Texpack ügyvezetője szerint a katasztrófavédelem kereste meg őket ezzel a lehetőséggel a 2010-es tiszai árvíz után. Akkor ugyanis még több cégtől rendelt zsákot a katasztrófavédelem, és előfordult, hogy hetven-száz forintot is fizettek egy zsákért. Az ügyvezető szerint lehettek olyan cégek, amelyek tőlük megvették zsákot, és drágábban adták tovább az államnak.

A mostani szerződés szerint viszont a katasztrófavédelem egyenesen tőlük szerzi be a védekezéshez szükséges zsákokat, a legdrágább is 55 forintba kerül, és "bárkinek bebizonytja, hogy ez a reális ár, és szó sincs arról, hogy a cég ezen jól meggazdagszik". Török elárulta, hogy az 1994-ben alapított cég már több árvíznél is biztosított homokzsákokat, és a magyar malmok kilencven százalékának is ők szállítják a zsákokat, amelyeket a Távol-Keleten gyártanak.

Hajdu Márton katasztrófavédelmi szóvivő azt is mondta, hogy a zsákokba való homokot a megyei igazgatóságok maguk szerzik be. A beérkezett adatok szerint tonnánként átlagosan hat-hétszáz forint plusz áfáért. Azt egyelőre szintén nem lehet megmondani, mennyi homokra lesz szükség a védekezéshez.