Megadóztatják a pesti bulinegyedet

segway segítségével halad egy rendőr az ausztriai Steyrben
Vágólapra másolva!
Kulturáltabb környezetet szeretnének létrehozni a bulinegyeddé duzzadó Belső-Erzsébetvárosban és környékén, ehhez pedig az éjszaka is nyitva tartó helyeknek kell összedobniuk a pénzt. Segwayes rendőrökkel tervezik fenntartani a rendet.
Vágólapra másolva!

Mivel több szempont miatt sem vált be a belvárosi kocsmák nyitva tartását szabályzó, korábban már módosított törvény, a Fidesz kereskedelmi törvény módosítását tervezi - mondta Rogán Antal egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, amelyen több szórakozóhely tulajdonosa és kerületi vezetők is részt vettek.

A törvény elvileg az erotikus szolgáltatást nyújtó szórakozóhelyeket szabályozta volna, de egyrészt a törvény ezeket nem tudta megfelelően definiálni, másrészt olyan helyeket kezdtek el bezárni, amelyeknek semmi közük nem volt az erotikus szolgáltatásokhoz. Az indoklás szerint a bulinegyeddé duzzadó Belső-Erzsébetváros számos problémája felszínre került, az új tervezet ezeket igyekszik orvosolni.

A tervezet szerint speciális jogállást hoznak létre a Budapest világörökségi területén fekvő, éjfél és reggel 6 között nyitva tartó kereskedelmi helyeknek. A jövőben szakhatósági, rendőrségi és jegyzői engedély kell ahhoz, hogy az újonnan nyíló helyek éjszaka is nyitva lehessenek, de azoknak a helyeknek, amelyek jelenleg rendelkeznek ilyen engedéllyel, nem szükséges újra beszerezniük ezeket.

A tervezet szerint, ha egy szórakozóhelyen vagy az ötméteres körzetében történik bármilyen bűncselekmény az üzemeltető tudtával, akkor visszavonják az engedélyét, ettől remélik azt, hogy az erotikus szolgáltatást nyújtó helyek ellen hatékonyabban fel tudnak lépni.

Budapesten is jöhetnek a segwayes rendőrök Forrás: MTI/Lehotka László

Az érintett helyeknek ezentúl éves díjat kell fizetniük az önkormányzatnak. Az összeg úgy jön ki, hogy az engedélyükben szereplő maximális kapacitást 20 forinttal, valamint a nyitva tartási napok számával kell összeszorozni, de ez a szám nem haladhatja meg az iparűzésiadó-alapjuk fél százalékát. Ahol az engedélyben nincs ilyen szám (például boltoknál, giroszosoknál) 3 négyzetméterenként kell 20 forintot fizetniük. Tehát ha egy helynek 150 fős a kapacitása, és egész évben nyitva van, akkor 1 millió 95 ezer forintot kellene fizetniük (150 x 20 x 365), ha az nem több az iparűzési adó fél százalékánál. Úgy becsülik, egy átlagos helynek évi 500 ezer, 1 millió forint körüli díjat fizethet, a VII. kerületi önkormányzatnak pedig 100 millió forintos bevétele lehet ebből.

A törvénytervezet azt is megszabja, hogy az önkormányzatok a bevételt az érintett rész közbiztonságának növelésére és takarítására fordíthatják, mert így akarják kulturáltabbá tenni a környéket. Ezzel összefüggésben lehet, hogy május óta csütörtök, péntek és szombat esténként rendőrök lesznek a Kazinczy utcában. A tervek szerint segwayes rendőrök, a Balatonról ismert egyenruhájukban fognak ügyelni a rendre, és a bulinegyed külföldi népszerűsítésére is költenek a bevételből. Amennyiben beválik a modell, máshol is alkalmazni fogják.

A tervezetről július 1-jén szavaznak a tervek szerint, és augusztus 1-jén lépne életbe.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal Rogán Antal és Rétvári Bence benyújtotta a parlamentnek a bulihelyeket megadóztató törvényjavaslatot.