Bajnaira nézve terhelő vallomást vártak a vádlottól

Vágólapra másolva!
A repülőtéri vesztegetési ügy másodrendű vádlottja is azt mondta, hogy a rendőrök politikusokra tett terhelő vallomást vártak tőle. Az elsőrendű vádlott Demszkyt és Hagyót emlegette, a másodrendű vádlott szerint tőle Bajnai Gordonra nézve terhelő vallomást vártak.
Vágólapra másolva!

A másodrendű vádlott, a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) volt jogi igazgatója a repülőtéri vesztegetés vádjával indult büntetőper hétfői tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken azt állította: a nyomozás során Bajnai Gordon miniszterelnökre nézve terhelő információkat vártak tőle a rendőrök.

Az egyik vádpont szerint Sz. György elsőrendű vádlott a BA Zrt.-nél közvetlen felettesével, a másodrendű vádlott R. V. Krisztina jogi igazgatóval 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a BA Zrt. által a jogi feladatok elvégzéséért kötött megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből a megbízási díj 5-10 százalékát kérik. Ezzel összefüggésben több ügyvéd is a vádlottak padjára került.

R.-V. Krisztina hétfőn - Sz. Györgyhöz hasonlóan - koncepciósnak minősítette az eljárást, amelynek célja - mint mondta - nem az igazság kiderítése volt. Tagadta a bűnösségét, és arról beszélt, hogy nyomozati kihallgatásain 2010 első felében, a választások előtti hónapokban alig esett szó a terhére rótt cselekményekről, de a kihallgatások előtt és után, a védő távollétében a nyomozók egy listát mutogattak neki, és a rajta szereplő nevekkel kapcsolatos terhelő információkat kértek tőle azért cserébe, hogy megszüntessék a letartóztatását. A listán mások mellett Bajnai Gordon akkori miniszterelnöknek és Veres Jánosnak, a Gyurcsány-kormány pénzügyminiszterének neve szerepelt. R.-V. Krisztina azt mondta, a nyomozás egyik vezetője még a házi őrizete alatt is megkereste, hogy a politikusokra nézve terhelő információkat szedjen ki belőle.

Sz. Györgyöt és R.-V. Krisztinát 2009. december elején vették őrizetbe. A rendőrök a BKV informatikai igazgatóját is keresték, aki egy ideig bujkált a hatóságok elől, végül 2010-ben fogták el Szegeden. A gyanú szerint a cégvezetők - általában a baráti körükhöz tartozó - külsős ügyvédi irodákkal kötöttek szerződést, gyakran el sem végzett munkára. A kiszámlázott díj egy részét később visszajuttatták a két jogi igazgatónak.

Sz. György az idén áprilisban azt mondta, hogy a rendőrök Demszky Gábor volt főpolgármester, szocialista helyettese, Hagyó Miklós és Kocsis István volt BKV-vezér ellen szóló vallomásokat vártak tőle a nyomozás során, a 2010-es választások előtt nem sokkal - és cserébe a szabadlábra helyezését ígérték.