Új lakatfalat nyitottak meg Pécsen

pécs, lakatfal,
Vágólapra másolva!
Hétfőn átadták Pécsen az új lakatfalat, mert a korábbiak megteltek. Bodrogi Gyula színművész tette fel az első lakatot. A babonából lakatolás óriási méreteket öltött: évente ötezer pár lakatol a városban, az Európai Bizottság elnökét is elkapta a mánia.
Vágólapra másolva!

Kétméteres acélcsövekből készült új lakatfalat adtak át Pécsen. A megnyitón ott volt Páva Zsolt polgármester is, az első lakatot pedig Bodrogi Gyula színművész tette fel az új falra. "A lakatok elhelyezése közben mindenki mondja el a vágyát, teljesülni fog, ezt garantálom" - mondta.

Az új fal hétezer lakatot is elbír, összesen 150 darab két méter magas, hármasával összehegesztett acélcsőből áll. A Janus Pannonius utcai lakatfal a fejlesztésére kiírt ötletpályázat győztesének, Zöldhegyi Zoltán pécsi mérnökhallgatónak a tervei szerint készült, kivitelezését egy vasipari vállalkozás a saját költségén végezte el.

pécs, lakatfal, Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A lakatolásnak harmincéves hagyománya van Pécsen, helybéliek és turisták mellett több hírességnek, köztük Letícia spanyol hercegnének, a férjének és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is van már lakatja a városban.

A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.

Mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel az egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott lakatok tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba.

A lakatfal fejlesztésére azért van szükség, mert a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.