Ne dugd el a kincsesláda kulcsát!

tabutéma-e a pénz a párkapcsolatban élők között? költségmegosztás, közös kassza/külön kassza, pénzügy
Vágólapra másolva!
A fiatalok szinte rettegnek, ha pénzügyekről kell beszélniük a társukkal, derül ki egy amerikai felmérésből. Pedig sokkal kockázatosabb tabutémává tenni a pénzt, mint kibeszélni a problémákat. A közös kassza segíthet megteremteni az összhangot két ember között, ha viszont valaki dugdosni kezdi a pénzét, az alááshatja az egész kapcsolatot. Hirtelen felindulásból megvett szandálokon és osztozkodáson át vezet az út a jó párkapcsolathoz.
Vágólapra másolva!

Az eljegyzés után a fiatalok alig várják, hogy beszélgetni kezdjenek arról, milyen lesz majd az esküvőjük, az új, közös életük, de közel sem ilyen közlékenyek, ha a pénzügyeket kell megvitatniuk - derül ki az Egyesült Államokban végzett felmérésből.

A kutatás szerint a pénz tabutéma a jegyesek 68 százaléka számára. Aki még hajlandó egyáltalán szóba hozni, az szükségesnek, de kínosnak tartja a témát. A megkérdezettek öt százaléka azért nem beszél pénzről, mert fél, hogy a téma boncolgatása az esküvő lefújásához vezethet.

Nem tudom elképzelni, hogy legyen olyan téma egy párkapcsolatban, ami tabunak számít, a pénz pedig annyira szerves része a mindennapoknak, hogy lehetetlen nem szóba hozni. A kutatás eredményei ezért is elsőre megleptek, de jobban belegondolva: a saját családomban is tabutéma a pénz. Nem annyira, hogy ne merném szóba hozni, de azt a mai napig nem tudom pontosan, hogy édesanyám mennyit keres, és valamiért jobbnak látom, ha rá sem kérdezek. Az egyik legjobb barátom is csak hosszas unszolásra volt hajlandó elárulni, hogy júliustól mennyi lesz a fizetése, miután Prágába helyezi át a cége. Sokak szerint ezt megkérdezni kínos, és egyáltalán nem illendő.

Elfelezett pelenkapénz

A harmincas éveiben járó Zoltán több családos, gyerekes barátjánál is azt látja, hogy külön kasszán élnek, de ő ezt el sem tudja képzelni. "Elfelezik a pelenkapénzt, vagy mi?" - kérdezte. Szerinte eszement dolog, hogy nem beszélnek a pénzről egy családban vagy kapcsolatban, de a banki utalásokból lehet sejteni, hogy kölcsön is adnak egymásnak. "Nem tudom elképzelni a külön kasszát, pláne akkor, ha nagyobb különbségek vannak a keresetek között. És ha fordul a kocka, mondjuk a férj munkanélküli lesz, az asszonyt meg előléptetik? Akkor revansot vesz? Tök hülyeség."

A szintén házas Enikő szerint a külön kassza addig működik, amíg mindketten dolgoznak, ha nem így lenne, az egyik fél eltartaná a másikat. "Amúgy egyáltalán nem tabu a pénz, tudjuk, kinek mennyi van, mennyit keres, és ha épp kifut a hó végén, kér a másiktól" - mesélte. Szerinte ott lehet probléma ez, ahol napi gondok vannak, vagy ha a férfi büszkeségből titkolni akarja, hogy megszorult.

A titkolózás ellen lép fel Zsolt is, aki azt mondta: "Furcsán jönne ki, ha ciki lenne otthon erről beszélni. Hogy gazdálkodnánk ki egy lakáson belüli felújítást, az óvodai költségeket, a nyaralást, ha nem beszéljük meg?" A családapa egy esetben tudná elképzelni, hogy a pénz szóba se kerüljön: ha havonta nettó 3-4 millió forintot keresne. Addig beszélniük kell a feleségével az anyagiakról.

Ülnek a kincsesládán

A párkapcsolattól függ, hogy tabu-e a pénz - mondja Fehér Gabriella pszichológus, aki szerint, ha két ember komolyan tervez egymással a jövőben, természetes módon alakulnak a közös pénzügyeik. "Az egész a bizalomról szól: bízom-e annyira a másikban, hogy közös kasszát vigyek vele?"

Tabutéma-e a pénz a párkapcsolatban? Forrás: AFP/Alexei Danichev

Az is fontos kérdés, hogy közös vagy külön kasszán legyenek-e, a többség alapvetően együtt fizeti, amit kell, de a külön pénz sok kellemetlen pillanattól megkímélheti őket. Ezt vallja Anikó is, aki nem kertelt: "Nem azért spórolok, hogy a partneremre költsem" - felelte arra a kérdésre, mi szól a külön pénz mellett. Fontosnak tartja, hogy ha meglát valamit egy üzletben, amibe azonnal beleszeret, meg tudja venni, attól függetlenül, hogy be van-e tervezve a költségvetésbe, vagy sem.

Addig nincs baj a közös költéssel, amíg annak mértéke mindkét félnek megfelelő. Egy jól működő kapcsolatban a nő érezheti, hogy a 30 ezer forintos szandál belefér-e még. A gond akkor kezdődik, ha a férj ül a kincsesládán, a nőnek pedig kuncsorognia kell, ha pénzre van szüksége. "Nagyon gyakori probléma, hogy a férj nem ad külön kártyát a feleségének, hanem kéreti magát, hagyja, hogy a nőnek minden egyes alkalommal kérnie kelljen, akárhányszor venne valamit" - mondta a pszichológus, aki szerint nem szabad ezt elkezdeni sem.

Közös kassza ide vagy oda, előfordul, hogy a pár egyik tagja a másik tudta nélkül kezd gyűjtögetni. Így volt ezzel Szabina is, aki a volt férje elől titkolta a pénzét. "Egyrészt ebből intéztem a nagyobb összegű ajándékokat, meglepetés utazásokat, másrészt az exem mindig tovább nyújtózott, mint ameddig a takarója ért, tele volt tartozással" - indokolta döntését. Volt férje "fűtől-fától kölcsönkért, hatféle hitelkerete volt a különböző bankoknál, folyton lenullázva, amit mindig csak nagy nehézségek árán, az utolsó utáni pillanatban tudott visszatömni. Amit közben gyűjtögettem, azzal úgy voltam, ha nem tud róla, legalább van valami vésztartalékunk arra az esetre, ha rendkívüli kiadás van, vagy a bank akarja vinni a házat, vagy ilyesmi" - mondta.

Fehér Gabriella szerint régen rossz, ha valaki a közös kassza ellenére külön rak félre pénzt a másik tudta nélkül, ott már biztosan felütötte a fejét a bizalmatlanság.

Titkold, amid van!

Ha a párok között nem is, de a tágabb ismeretségi körben az irigység és a félelem is állhat a nagy titkolózás mögött. Azt pedig mindenki tudja, hogy az egyik legnagyobb udvariatlanság megkérdezni a nem túl közeli ismerőstől, hogy mennyit keres. Sok cégnél kifejezetten meg is tiltják a dolgozóknak, hogy egymás közt a fizetésükről beszéljenek.

Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő szerint egyértelműen a szocializációban kell keresni annak az okát, hogy Magyarországon akár családon belül is tabutéma a pénz. Ellentétben például Indiával, ahol több kollégánk is azt tapasztalta, hogy gyakorlatilag vadidegen emberek akár az első találkozáskor már azt kérdezik, hogy a másik mennyit keres, abból hány gyereket tart el, hogyan jön ki a fizetéséből.

"Ha valaki csinál egy jó lekötést, nem árulja el az ismerőseinek, inkább titkolja, hogy mivel csinált üzletet, mert fél tőle, hogy feljelentik az adóhatóságnál" - mesélte Zsófia, aki szerint egyértelműen az "addig jó, míg nem tudnak róla" mentalitás jellemzi a pénzkérdést. A tanácsadó praxisában olyan is előfordult, hogy egy vidéki kisváros lakója inkább elutazott egy 100 kilométerre levő városba, és ott tette be a pénzét a bankba. Ugyanis tartott tőle, hogy a helyiek kibeszélik, és azon kezdenek csámcsogni, hogy neki milyen jól megy.

A gyerekekre koncentrálnak

Több pénzügyekkel és a pénzügyi kultúrával foglalkozó alapítványnál is érdeklődtünk, hogy tudnak-e az amerikaihoz hasonló felmérésről, de mindenhol azt a választ kaptuk, hogy ilyen nem készült. A gyerekek pénzügyi ismereteit azonban rendszeresen tesztelik, tavaly például közel 11 ezer középiskolás diák töltötte ki az Ecoventio középiskolai vetélkedőt, amelynek célja, hogy évente felmérje és fejlessze a diákok pénzügyi ismereteit. Az eredmények után budapesti középiskolásokat kérdeztünk, hogy tudják-e mi az a thm, és mit jelent a devizahitel. Az erről szóló riportunkat itt olvashatja.

A pénzügyi kultúránk, a pénzügyi fogalmakkal kapcsolatos tudásunk fejlesztése az oktatási államtitkárság is kiemelt területként kezeli, a tavaly kihirdetett nemzeti alaptantervben is szerepel. A pénzügyi és gazdasági kultúra nevű tanegységben például beszélnek a tanárok a gyerekekkel a családi költségvetésről, és a pénzkezelésről is.