MSZP kontra Együtt: harc az utolsó csepp vérig

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, a  Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráción a fővárosi Kossuth Lajos téren 2012. december 2-án
Vágólapra másolva!
A jövő héten indul az egyeztetés az MSZP és az Együtt 2014-PM között arról, milyen programmal, milyen jelöltekkel győzzék le a Fideszt. Még el sem kezdődtek a tárgyalások, máris patthelyzet van: Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is közös miniszterelnök-jelölt akar lenni, és egyikük sem fogadja el, hogy a másik vezesse a közös listát. Ha nem tudnak megegyezni, az Együtt külön indul.
Vágólapra másolva!

Nem a legbarátságosabb hangulatban kezdi jövő héten az együttműködési tárgyalásokat az MSZP és az Együtt 2014-PM szövetség. Habár nyílt vita nincs a két párt vezetői között, a háttérben feszülten figyelik a másik megmozdulásait. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is azon tanakodik, hogyan tudná lenyomni a másikat a jelöltállításnál.

Egy MSZP-s vezető például azt mondta: "Bajnai korszakváltásról beszél, pedig benne volt Gyurcsány kormányában, míg Mesterházy nem. Tudomásul kell vennie, hogy Mesterházy Attila jelképezi a változást". Az Együtt egyik vezetője kijelentette, "az nem fog menni, hogy az MSZP lövi felénk a tüskéket, pajzsra emeli Mesterházyt, lepasszolja nekünk a legrosszabb körzeteket, mi meg tapsolunk hozzá. Akkor inkább külön utat járunk".

Feszült gócpont

A két szervezet hivatalosan április végén állapodott meg abban, hogy az Orbán-kormány leváltása érdekében a lehető legszorosabbra fűzi a kapcsolatot. Az MSZP választmányi ülése után Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője közölte, a két szervezet választókerületenként egy közös jelöltet fog állítani, az időközi választásokon is együttműködik, nem gyengíti egymást, nem terjeszkedik a másik rovására. A zárt ülésen azonban - mint azt az Origo megírta - egyértelműen kiderült, szó sincs teljes békéről-harmóniáról a két párt között.

Már az feszültséget okozott, hogy mikor kezdődjenek a tárgyalások a közös programról és a jelöltekről. Az MSZP-sek azonnal asztalhoz ültek volna, de Bajnai időt kért június közepéig. Az Együtt egyik vezetőjétől úgy tudjuk, már jelezték a szocialistáknak, hogy készen állnak a tárgyalásra, és jövő héten találkozik is a két vezető.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egy 2012-es tüntetésen Forrás: MTI/Beliczay László

Az előttük álló tárgyalásokon mindkét szervezet megkérdezett politikusai szerint a programegyeztetés lesz a legsimább ügy. Az MSZP-ben és az Együttben is úgy látják, az alapvető kérdésekben és elvekben (demokratikus alapjogok érvényesítése, gazdasági fordulat) egyetért a két szervezet, a részleteken a választásokig lesz idő csiszolni. A jelöltek kiválasztását azonban mindkét oldalon nehéz kérdésnek látják, ez "feszült gócpont" az Együtt egyik vezetője szerint.

Az Együttnek nem kell Mesterházy

Az MSZP-sek ugyanis úgy látják, legnagyobb ellenzéki pártként nekik jár a kormányfőjelölés joga, és egyértelmű, hogy ők nevezhetnek meg több közös jelöltet. "Nekünk van szervezetünk, beágyazottságunk, népszerűségünk. Bajnai mögött nincs párt" - mondta egy MSZP-s elnökségi tag, aki szerint nyilvánvaló, hogy közös lista kell: Mesterházyval az élen.

Az Együtt ebbe nem fog beleegyezni. Bajnaiék szerint 2014-ben az MSZP vezetésével nem lehet választást nyerni. Az Együtt egyik vezetőjétől úgy tudjuk, a pártszövetség vezetése eldöntötte, nem fogadják el Mesterházyt közös kormányfőjelöltnek, és csak akkor egyeznek bele a listába, ha azt nem MSZP-s vezeti. Ha Mesterházy nem engedi át az első helyet, akkor bár lesznek közös jelöltek, külön listát indít az Együtt-PM. "Ebben az esetben az ellenzéki szavazók döntik el, hogy Mesterházyt vagy Bajnait szeretnék az ország vezetőjének" - mondta.

Mesterházy a jelenlegi helyzet szerint aligha adja át a helyét. A pártelnök több MSZP-s vezető és legutóbbi nyilatkozatai alapján is eltökélt abban, hogy ő szálljon szembe Orbán Viktorral. Két héttel ezelőtt a Népszabadságnak például azt mondta, az MSZP "joggal lép fel azzal az igénnyel, hogy meghatározó szava legyen a miniszterelnök-jelölt kérdésében".

Később először az MSZP választmányi ülésén zárt ajtók mögött, majd egy sajtótájékoztatón nyíltan is kijelentette, "110 százalékos" elhatározása, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Több MSZP-s azt mondta, Mesterházy azzal biztosítaná be magát a pártjában, hogy a választmánnyal megszavaztatná: a párt csak olyan megállapodást tud elfogadni, amely szerint ő adja a miniszterelnök-jelöltet.

Nagy csata lesz az egyéni körzetekért is

A kormányfőjelöltség kérdése mellett az egyéni jelöltekről is meg kell állapodnia a két szervezetnek, ami szintén nem ígérkezik egyszerű menetnek. Az MSZP már tavaly év végén kinevezte és azóta folyamatosan tréningezi a 106 egyéni választókerületi felelőst, akiknek esélyük van jelöltté válni. Az Együttnél viszont, amely márciusban jelentette be a párttá alakulást, még csak most alakul a választókerületi elnökök listája. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke azt mondta az Origónak, hogy öt körzet kivételével mindenhol meg is találták az elnököt, "jelenleg a főleg észak-magyarországi, nem városias körzetekben vannak fehér foltok". Közülük és a párt vezetői közül kerül ki a 106 jelölt, de hogy ki indul végül a választáson, az az egyeztetések után dől el.

Áprilisban állapodtak meg a közös jelöltállításról Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szigetvári azt mondta, "a választókerületi vezetők között találni jobb- és baloldali politikai múlttal rendelkezőt, de a döntő többség sosem politizált". A politikus addig nem mond neveket, amíg össze nem áll a teljes lista. A vezetőknek a múlt hétvégén tartottak felkészítő tréninget. Egy résztvevő azt mondta, a helyzetértékelő előadások mellett feladatokat is kaptak, például azt, hogy nyár végéig fel kell állítani a kampánycsapatukat, és minél több aktivistát kell gyűjteni. Szigetvári szerint országosan már most hét-nyolcezer aktivistával állnak kapcsolatban.

A két pártban még nem tudják, mi alapján dől el, ki kerülhet végül a szavazólapokra 2014-ben. Az MSZP-sek szerint az lenne ésszerű, ha az Együtt azokban a körzetekben indulna, ahol egy hagyományosan baloldali jelöltnek kevesebb esélye van (például Vas és Zala, vagy Debrecen), az Együtt szerint viszont "csomagokban" kell tárgyalni a választókerületeket, aszerint, hogy az eddigi eredmények szerint mekkora a baloldal beágyazottsága. Konfliktusok biztosan lesznek, a választókerületükben fél éve dolgozó MSZP-sek ugyanis nem szívesen adják a körzetüket. Az egyik szocialista elnökségi tag, aki amúgy biztosan bekerül listáról a parlamentbe, például azt mondta: "az utolsó csepp véréig fog küzdeni", hogy egyéni jelölt maradhasson.