Jégtörő hajó mentette meg az orosz kutatókat

Vágólapra másolva!
Repedezett a jég egy északi-sarki orosz kutatóállomás alatt, ezért atommeghajtású jégtörő hajóval kellett kimenekíteni a kutatókat.
Vágólapra másolva!

Sikeresen kimentette a másfél héttel ezelőtt útnak indított orosz atommeghajtású jégtörő az északi-sarki SZP-40 orosz kutatóállomás 16 fős személyzetét és teljes felszerelését - jelentette a dpa hírügynökség csütörtökön. A szentpétervári Arktisz- és Antarktisz-kutató Intézet munkatársainak megmentésére azért indították útnak a Jamal jégtörőt Murmanszkból, mert a jégpáncél olvadása miatt katasztrófával fenyegető repedések keletkeztek az orosz kutatóállomás alatt.

A Jamal atommeghajtású jégtörő legénységének négy nap alatt sikerült felszámolnia a teljes bázist - mondta Jekatyerina Ananyjeva, a hajót üzemeltető orosz Atomflot vállalat képviseletében. "Utolsóként az orosz lobogót vonták be. Így az SZP-40 kutatóállomás hivatalosan is megszűnt" - tette hozzá Ananyjeva.

A hajó egy hét alatt érte el a bázist. A mentőakció időtartamát előzetesen egy hónapra becsülték. A kutatók 2012 októbere óta vizsgálták az éghajlatváltozás jeleit a sarkvidéken. Eredeti terveik szerint még néhány hónapot maradtak volna a Kanadától mintegy 1600 kilométerre lévő területen.