Az elmúlt pár napban a Duna áradása miatt nem beszéltek a témáról, de a XIII. kerület nem adja fel a harcot a Margitszigetért. A hónap végétől a főváros közvetlen irányítása alá tartozó terület három állampolgárának népszavazást tartanak, levelet írnak Áder Jánosnak, és ha kell, nemzetközi színtérre viszik a sziget elvételét.

Orbán Viktor miniszterelnöknek már írt levelet, de nem kapott választ, ezért most az államfőhöz, az alapvető jogok biztosához és ha kell, nemzetközi szervezetekhez is fordul Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere, amiatt, hogy elfogadták azt a törvénytervezetet, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá rendelte a Margitszigetet.

A kerület az elmúlt egy-másfél hétben az árvízi helyzet miatt nem beszélt a témáról, de ez nem jelenti azt a polgármester szerint, hogy annyiban hagynák az ügyet. Tóth egy pénteki sajtóbeszélgetésen ismertette részletesen a kerület álláspontját, és azt, hogy hogyan készülnek kifejezni a döntés miatti nemtetszésüket.

Tóth a Margitszigeten élő három állampolgárról is beszélt, akiknek szerinte sérül a választáshoz való joga, mert a jövőben csak listára, illetve a főpolgármesterre tudnak majd szavazni. Mivel arra nem maradt jogi lehetőségük, hogy a kerület egészére népszavazást írjanak ki, ezért csak a szigeten élő három állampolgárt fogják megkérdezni a kérdésben. Az augusztusi népszavazásnak azonban az önkormányzat jogi osztályvezetője szerint csak szimbolikus jelentősége van, ha mind a hárman úgy döntenek, hogy ők inkább a XIII. kerület igazgatása alatt maradnának, attól még a törvényt nem vonják vissza.

Fotó: Mudra László [origo]

Azt is tervezik, hogy a június 27-ei képviselő-testületi ülésen előkészítenek egy alkotmánybírósági beadványt, és azt is megvitatják majd, hogy a kerület kilépjen-e a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéből. A testület ugyanis annak ellenére nem szólalt meg az ügyben, hogy a kerület ezt kérte tőle.

Nem a Margitsziget a legnagyobb gond jelen esetben - mondta Tóth, hanem, hogy az ügy precedensértékű lehet, ami a jövőben lehetővé teszi, hogy más esetekben is így járjanak el. "Hosszú távon mi jön? A kerületek megszüntetése" - válaszolta meg a saját kérdését a polgármester.

Tóth József azt mondta, kíváncsi rá, hogy milyen bonyodalmakat okoz majd a jövőben, ha például a három margitszigeti lakos bármelyikének segélyre van szüksége. Eddig ugyanis ezt a kerületi önkormányzattól kérhették, de június 30-a után (a törvény életbelépése) minden állampolgári ügyükkel a fővároshoz kell fordulniuk.

Az eddig a XIII. kerülethez tartozó terület, a törvényt benyújtó Navracsics Tibor közigazgatási miniszter indoklása szerint, kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. Tóth erre pénteken úgy reagált, hogy ennyi erővel ezt az elvet a Gellérthegyre is vonatkoztathatnák, ráadásul ott lényegesen több turista fordul meg, mint a Margitszigeten, amit jellemzően inkább a város lakói látogatnak.

A törvénymódosítás szerint a Margitsziget esetében a Fővárosi Önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a területen található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni. Rögzítették a XIII. kerület megváltozott határát is, egyértelművé téve, hogy a Margitszigeten a továbbiakban is a kerületi önkormányzat szedi be a gépjárműadót és a környezetterhelési díjat.