Gazdag férfi nem kell nekem, úgyis kinyírják

tornyosnémeti, gyilkosság, cassovia, üzletember, elásott hulla, halott
Vágólapra másolva!
A szomszédok szerint közeli ismerőse végezhetett azzal a dúsgazdag szlovákiai üzletemberrel, akit magyarországi luxusházában vertek agyon, majd egy túloldali falu mellett ástak el. A rendőrség azt mondja, „indulatbűncselekménynek” tekintik az esetet. Az Origo által megismert nyomok is arra utalnak, a tettesnek nem volt kifinomult terve a milliomos eltüntetésére, és hibát hibára halmozott a gyilkosság éjszakáján tomboló viharban. Két országon át eredtünk a Tornyosnémetit felkavaró bűncselekmény nyomába.
Vágólapra másolva!

„Te nem adtál fel házassági hirdetést mostanában?” - flörtölt egy középkorú férfi pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornyosnémeti egyik utcáján. „Nem én” – válaszolta a megszólított asszony. „De már gazdag férfi nem is kell nekem. Úgyis csak kinyírják.”

A poén ugyan morbid volt, de igen aktuális: az asszony utcájában, a magyar-szlovák határtól alig pár száz méterre fekvő községben a múlt héten öltek meg egy igen jómódú szlovákiai üzletembert, brutális kegyetlenséggel. Az első hírek szerint a férfit gyilkosa négy darabra vágta, majd az áldozat saját kocsijában vitte egy szlovákiai faluig, ahol elásta. Péntekre a magyar rendőrség tisztázta, hogy felnégyelésről szó sem volt, de a pletyka a falu lakói között tovább élt. A valóság nem kevésbé szörnyű: az áldozatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szerint saját házában egyszerűen agyonverték.

Istentelen nagy vihar volt

„Aznap éjjel istentelen nagy vihar volt, még a katolikus temploma is belecsapott a villám” – mesélte az Origónak egy az áldozat utcájában lakó férfi. „Olyan égiháború volt, hogy én olyat egész életemben nem láttam. Ömlött a víz mindenhol”. Akár úgy is tűnhetett, hogy a gyilkos tudatosan választotta az éjszakát a bűntett elkövetéséhez, hiszen a hatalmas égzengés közepette - a június 5-éről 6-ára virradó éjszakán - az utca lakói, de még a közvetlen szomszédok sem hallottak semmit az áldozat házában folyó dulakodásból.

A megyilkolt üzletember háza Tornyosnémetiben Fotó: Hajdú D. András - Origo

A bűntény további nyomai azonban inkább arra utalnak, hogy a tettes hirtelen felindulásból követte el a gyilkosságot, majd amikor szembesült a következményekkel, pánikszerűen próbálta eltüntetni a nyomokat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság az Origónak azt mondta, a nyomozás jelenlegi állása szerint a gyilkosságot indulatbűncselekménynek tekintik. A rendőrök által őrizetbe vett gyanúsítottnak, egy 21 éves szlovák férfinek pedig már a lebukása is meglehetősen amatőr volt: az MTI tudósítása szerint önként jelentkezett a nyomozóknál tanúként, és előadta, hogy ismeri az áldozatot. A vallomástétel közben ellentmondásokba keveredett, és végül bevallotta, ő a gyilkos.

Palota a parasztházak között

A rendőrség további tettestársakat is keres az ügyben, akiket a gyilkos segítségül hívhatott a hulla eltüntetéséhez, de azt egyelőre nem árulták el, milyen kapcsolat lehetett a tettes és áldozata között. Tornyosnémetiben néhányan elintézték az ügyet annyival, hogy az üzletember elképesztő vagyona okozta a vesztét, nagyon gazdag volt, és ezt nem is rejtette véka alá. Vannak, aki szerint azonban valami más lehetett a háttérben, de egyelőre mindenki csak pletykál, találgat.

A Parameter.sk hírportál szerint az áldozat az egyik kassai bevásárlóközpont igazgatója volt: a megnevezett üzletközpont egy valóságos városnegyeddel ér fel a város peremén, hipermarketekkel, a legkülönfélébb áruházakkal, éttermekkel, hatalmas parkolókkal. „Minden reggel fél kilenckor járt munkába Tornyosnémetiből, öltönyben, diplomatatáskával. Igazi nagyfőnök volt” – mondták róla a szomszédai. Az Origo felkereste a munkahelyét, de az üzletközpont biztonsági vezetője közölte, senki nem nyilatkozik róla.

Olajfacsemete a kertben. Az áldozat hosszú távra tervezhetett. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Nemcsak a munkahelye árulkodott a gazdagságáról, hanem magyarországi otthona is. Az Origónak nyilatkozó szomszédok szerint 2-3 éve vett meg egy romos, düledező házat Tornyosnémetiben, amit teljesen lebontott, és kacsalábon forgó emeletes házat épített a helyére. A házon mozgásérzékelős kültéri lámpák és termetes kocsibeálló, ablakában orchideák és muskátlik, kertjében egy öreg eperfa mellett virágzó rózsatő és olajfacsemete virít. „Ideépített egy palotát a sok picsányi parasztház közé” – csóválta a fejét egy utcabelije.

Néhány közelben lakó helyi azt mondta, az áldozat háza belülről is palota érzését keltette: egy idős nőt egyszer beinvitált a küszöbig, amikor a munkások épp padlófűtést építettek, egy másik szomszéd pedig néha süteményt vitt neki, és ekkor úgy látta, mintha a ház belülről márvánnyal lett volna borítva. Egy másik férfi tudni vélte, hogy az üzletember többeknek eldicsekedett, azt állítva, 50 millió forintból épült a háza. Az embermagasságú betonkerítés, amit két hete fejeztek be, állítólag egymagában 3 millió forintba került, de a szomszédok szerint a férfi nemrég vásárolt kocsijáról is azt állította, 27 milliót ér. Szomszédai csodálták is, hiszen az áldozat még csak negyvenéves volt, és ilyen fiatalon már igazgatóként dolgozott, hatalmas vagyont halmozott fel.

Család nélkül, néhány baráttal

Mindene mégsem volt meg: magányosan lakott a házban, feleség, gyerekek nélkül, és csupán édesanyja, valamint nővére látogatta néha. Rajtuk kívül néhány másik férfi fordult meg a házban, az egyik közelben lakó szomszéd egy, egy másik két látogatót emlegetett, de azt nem tudták megmondani, baráti, üzlettársi vagy más kapcsolatban álltak-e. A kevés látogatót többen furcsállták, mivel az egyik szomszéd szerint „úgy volt berendezve a ház, mintha nő is lett volna benne, mégis család nélkül, egyedül élt ott". „De nem járt hozzá semmilyen kétes, sötét alak” – tette hozzá egy másik szomszéd. „Akik jártak, szintén jómódúak voltak, csak Mercik meg BMW-k parkoltak nála, és a rokonaira is csak rá kellett nézni, hogy tudjuk, nem szegény családból származnak.”

A megyilkolt férfi házához a szomszédok vitték a mécseseket Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az áldozat magányossága ellen nem keresett vigaszt a szomszédai között. A legtöbben rendkívül udvarias, kellemes embernek írták le, aki mindig előre köszönt. „Úriember volt, a beszédje módjából látszott” – mondta egy falusi öregasszony. Közel azonban senkit nem engedett magához, még a közvetlen szomszédainak sem mesélt az életéről, és senkit nem engedett tovább a háza küszöbénél. „De hát nagyfőnök volt. Nem csoda, hogy zárkózott életet élt” – mondták erre többen.

Jól ismerhette a gyilkosát

Mivel a szomszédait sem engedte be a házába, mindenki meg van győződve arról, hogy gyilkosa nagyon közeli kapcsolatban állt vele, és ezért engedte be magához azon az éjszakán. A környéket azonban a tettes a helyiek szerint nem ismerte jól: ez abból látszik, hogy amikor a holttestet el akarta szállítani, rossz irányba indult. A kocsi, amelyet végül a falu határában, összetörve találtak meg, sáros volt: ezt egy falubeli szerint csak az magyarázhatja, hogy a tettes egy földútra tévedt a viharban.

De ez csak az első baklövése volt a holttesttel menekülő gyilkosnak. A játszmát akkor bukta el, amikor a falu vége táblánál felfutott az út menti szalagkorlátra, és úgy összetörte a kocsit, hogy nem is tudott tovább menni. A szalagkorláton pénteken is látszottak a Szlovákia felé haladó oldalon végighúzódó karcolások, körülötte a kocsiból kifolyó olaj által feketére színezett fű.

Itt futott fel a korlátra az üzletember gyilkosa. A háttérben a vasúti átjáró. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az nem egyértelmű, hogy a holttestet a baleset előtt vagy után vitte a tettes Szlovákiába. A rendőrség szerint a hulla elásása után visszatért, és akkor karambolozott. Az Origónak ugyanakkor egy helyi férfi azt mondta, hogy mivel a kocsi Szlovákia felé fordulva akadt fönn a korláton, valószínűbb, hogy már odafele, menekülés közben balesetezett. Ez esetben a hullát még a faluban át kellett pakolnia egy másik kocsiba: ezt támasztja alá, hogy több helyi is úgy tudta a rendőröktől, az áldozat ruhadarabjait megtalálták a baleset helyszínének közelében. Úgy tűnik, a tettes nem volt túl talpraesett a nyomok eltüntetésében: a helyiek szerint a ruhákat az összetört kocsitól néhány méterre, a falu határában álló vasúti átkelőben, egy csatorna rácsa alatt találták meg.

Kifejezetten béna

Magát a holttestet a gyilkos és feltételezett segítői jóval messzebb, egy Kassától keletre fekvő faluba, Garbócbogdányba (Bohdanovce) vitték, ott ásták el. Hogy mért pont ide jöttek vele, azt az Origónak senki nem tudta megmondani: a helyiek értetlenül tárták szét a kezüket, hiszen tudomásuk szerint sem az áldozatnak, sem az őrizetbe vett gyanúsítottnak nincs köze Garbócbogdányhoz. A helyi gyerekeket azonban izgalomba hozta a gyilkosság, lelkesen mutatták meg a falu végétől néhány száz méterre felfedezett gödör helyét.

Garbócbogdányi gyerekek mutatják a helyet, ahová a hullát ásta a gyilkos Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ide széles, két keréknyomnyi földút vezet a falun átfolyó patak partján, hatalmas jegenyefák és hónaljig érő csalános között. A gyilkos és társai valószínűleg nem sokáig gondolkodtak a tökéletes helyszínen, hiszen a gödröt a földúttól alig 5 méterre ásták ki, ahol még az útról is észrevehető lehetett volna. Most egy 5-ször 5 méteres, letarolt tisztás jelzi a bűntény helyét, amelynek a közepén egy másfélszer egy méteres felásott terület éktelenkedik, egy eldobott rendőrségi gumikesztyűvel. A helyszín pikantériája, hogy a közeli ösvényen a helyiek rendszeresen sétáltatják kutyáikat, így nem merész gondolat feltételezni, hogy előbb-utóbb valamelyik állat kiszagolta volna a mindössze egy méter mélyre ásott holttestet.

A rendőrség nem árulta el, hogy végül hogyan bukkantak a holttest nyomára, elképzelhető, hogy a már őrizetbe vett gyanúsított vezette oda őket. A helyiek szerint azonban amúgy sem maradhatott volna sokáig rejtve a hulla. „Elég amatőr lehetett, aki pont ide ásta” – vetette oda az Origónak egy huszonéves srác, aki barátnőjével sétált el a gödör melletti földúton. „Kifejezetten béna” – mondta, majd békésen tovább-ballagott.