Jogszerűtlennek tartják megbírságolásukat, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselői. A 70 ezer forintos pénzbírságot nem fizették ki a képviselők, de arra számítanak, hogy következő fizetésükből levonják azt.

Szabó Rebekát és Dorosz Dávidot korábban 70-70 ezer forintra büntették az Országgyűlés rendjének megzavarásáért, miután egy Itt a Nemzeti Dohánymaffia feliratú molinót mutattak fel az ülésteremben a trafiktörvény módosításakor.

Vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon Szabó Rebeka azt mondta: Kövér László házelnök megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket. Emlékeztetett arra, hogy a PM négy képviselője eddig összesen 310 ezer forint büntetést kapott, szerinte azért, mert kimondják az igazságot. A tiltakozásra pedig "a bábszínházzá silányított parlamentben" az egyik lehetőség a táblák felmutatása, miután felszólalási lehetőségeik frakció nélkül korlátozottak - mondta.

Dorosz Dávid azt mondta: "Kövér Lászlónak elmentek otthonról", frusztrációit az ellenzéki képviselőkön éli ki. Hozzátette, a kiszabott bírságokat jogszerűtlennek, a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó intézkedésnek tartják, ráadásul hazai jogorvoslati lehetőség nincs a döntéssel szemben. Ezért fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A képviselők nem fizették be a pénzbírságot, de arra számítanak, hogy következő fizetésükből levonják azt.