Idén bezárhat a józsefvárosi piac

2013.06.16. 13:04

A józsefvárosi piac bérleti szerződésének felmondását kéri Kocsis Máté fideszes polgármester a tulajdonos a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. Kocsis Máté szerint a piac a feketézés melegágya, és Budapest egyik bűnügyi gócpontja. A piacon áruló tisztességes eladóknak kedvező feltételekkel ad majd üzlethelyiséget az önkormányzat.

A VIII. kerület vezetője, Kocsis Máté vasárnap bejelentette: mindkét tulajdonost nyomatékosan kéri, hogy vegye figyelembe a vonatkozó közbiztonsági, adóhatósági problémákat, és kezdeményezze a józsefvárosi piac bérleti szerződésének felmondását. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac. A kezdeményezésről a józsefvárosi képviselő-testület szerdán egyhangúlag elfogadott támogató határozatot hozott.

Kocsis Máté a "feketepiac melegágyának" nevezte a területet, és jelezte, hogy az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott.

A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hozzátette: nemcsak a kerület, hanem egész Budapest egyik bűnügyi gócpontja. 

A polgármester négyszázra becsüli az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. Ismertette, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

Kocsis Máté utalt arra is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a Ludovika kampuszban helyezik el, és noha továbbra is közpark marad a terület, az önkormányzat a józsefvárosi piac területén bővítené a sportolási és kulturális lehetőségeket. Az erre vonatkozó tervek elkészültek, mintegy 4 milliárdos fejlesztést terveznek a mostani piac területén.