100 millió jut a balatoni szúnyogirtásra

2013.06.19. 20:29

A korábbi évekhez képest több pénz jut idén szúnyogirtásra, és nem csak a Balaton térségében. Az állam és az önkormányzatok a csapadékos időjárás miatt biztosítanak több forrást.

Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére - közölte a Balatoni Szövetség. A tónál szerdán indult az újabb kémiai szúnyogirtás. Lázár János, a szövetség titkára szerint a csapadékos időjárás miatt az idei turisztikai szezonban több beavatkozásra lesz szükség, mint a korábbi években.

A Magyar Turizmus Zrt.-vel a közelmúltban aláírt szerződés értelmében az állam a korábbi 25-35 millió forint helyett 50 millió forintot ad a feladat elvégzésére, ehhez az üdülőrégió önkormányzatai ugyanekkora összeget tesznek hozzá.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője szerint sok önkormányzatnak újdonság, hogy az árvíz és a korábbi belvíz által sújtott területeken a katasztrófavédelem koordinálja a szúnyoggyérítési feladatokat, fedezve a költségeket is.

Az árvíz és belvíz által nem sújtott turisztikai övezetekben továbbra is az önkormányzatokra hárul a szúnyogirtás, úgy, hogy a költségek felét az állam állja. Idén nemcsak a Balaton, hanem más turisztikai területek, például a Velencei-tó, a Tisza-tó, Budapest és a Dunakanyar térségének szúnyogirtására is több forrás jut, mint korábban. Országosan összesen 150 millió forintot fordít az állam, és ugyanennyit adnak össze az érintett önkormányzatok.