Kiürítik a Parlamentet egy bomba miatt

a Kossuth tér átépítése, Steindl Imre Program (SIP),  épülő mélygarázs és látogatóközpont
Vágólapra másolva!
Kiürítik a Országház északi szárnyát egy világháborús bomba miatt.
Vágólapra másolva!

Világháborús bombát találtak a budapesti Kossuth téri mélygarázs építése közben szerda délután, emiatt kiürítik a többi között az Országház északi szárnyát és a Néprajzi Múzeumot is - közölte Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. A tűzszerészeket a Készenléti Rendőrség értesítette, jelenleg ők biztosítják a helyszínt.

A bomba miatt - egy 100 kilogrammos szovjet rombolóbombáról van szó - a Néprajzi Múzeumot és több környékbeli épületet is ki kell üríteni, például a Kossuth tér 15. és 17. szám körüli ingatlanokat, valamint az Alkotmány utcától északra lévő épületeket a Kossuth tér környékéig.

a Kossuth tér megkezdett átépítésének látványterve, Steindl Imre Program (SIP) Forrás: MTI/Országgyűlés Hivatala és Középülettervező Zrt.

Az Országgyűlés Sajtóirodája szerint a Kossuth-szobor talapzata mellett bukkant fel a bomba.

Március elején egy második világháborús aknavetőgránátot találtak a Kossuth Lajos tér északi részén, a tér átalakítását megelőző közmű- és régészeti feltárás előkészítése közben.

A tér átépítésének előkészületeit február 26-án kezdték meg. A kormány tervei szerint a Kossuth Lajos tér rekonstrukciója 2014 májusáig készül el. A Steindl Imre Program néven megvalósuló beruházással az Országház alatti látogatóközpont és hatszáz férőhelyes, háromszintes mélygarázs épül, továbbá növelik a zöldfelületek arányát, és körbejárhatóvá teszik a parlament épületét.

Az árvíz miatt el kellett árasztani a munkagödröt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A mélygarázs építését a közelmúltban a Dunán levonuló árhullám nehezítette meg. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője június 1-jén jelentette be, hogy a vízállásjelentések alapján el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét. Az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét azért kellett feltölteni, hogy az árvíz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támassza meg a résfalat. A Duna vízszintjének csökkenése után június 13-án kezdték meg a munkagödör kiszivattyúzását.