Szembeszállt Orbánnal, elfogyott körülötte a levegő

Ángyán József fideszes képviselő
Vágólapra másolva!
Hét év után hagyja ott a Fidesz-frakciót Ángyán József. Az évek óta a családi- és kisbirtok mellett kiálló agrármérnök 2006 és 2010 között különösebb feltűnés nélkül dolgozott szakértő politikusként a parlamentben. A választások után államtitkár lett, de lemondott, mert nem értett egyet az iránnyal, azzal, hogy a földpályázatokon kevesen nyertek sokat. A harcot azóta is elszántan vívja az agrárpolitika ellen, Orbánnak mostanában egyetlen fideszes politikus sem ment neki nyilvánosan olyan kitartással, mint ő.
Vágólapra másolva!

Ángyán József kilépett a Fideszből - a hírt először a 444.hu parlamenti tudósítója jelentette, akinek maga a képviselő mondta el a hírt, amit nem sokkal később sajtótájékoztatón is bejelentett. Ángyán József korábban többször nyilvánosan megígérte, hogy ha a kormánypártok elfogadják a földtörvényt, kilép a pártból. A parlament pénteken kora délután botrány közben elfogadta a törvényt. A politikus a mandátumát megtartja.

Amikor a 2010-es választások előtt Felcsúton Orbán Viktor meglepetésszerűen közölte Ángyán Józseffel, hogy számítana rá a kormányban, valószínűleg egyikük sem gondolta, hogy a viszonyuk néhány éven belül ennyire látványosan elmérgesedik majd. Bár a 2006-tól a Parlamentben ülő agrármérnök a második ciklusára készült, inkább szakember volt, mint politikus: diploma után egyetemi doktor, majd kutató szakmérnök lett, sorra szerezte a tudományos fokozatokat, a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet alapító igazgatóhelyetteseként, majd 1996-tól igazgatóként vezette, 1999 óta tanít a Szent István Egyetemen, a Magosz szakértője. A posztot ennek ellenére elvállalta.

Az agrártárcához határozott, évek óta hangoztatott elképzelésekkel érkezett.
2004-ben még egyetemi tanárként adott interjút a Magyar Narancsnak, melyben a nagybirtokok ellen beszélt. "Ha nem történik változás, az azt eredményezheti, hogy körülbelül 3000 nagybirtok alakul ki 10-15 ezer ember érdekei mentén, ahol 80-100 ezer bérmunkást alkalmaznak. Nekik semmi kötődésük nem lesz a földhöz, környezethez, helyi közösséghez, ugyanakkor 700-750 ezer családnak földönfutóvá kell válnia, akik vélhetően a városokba vándorolnak, ahol nyilván nem tudnak foglalkoztatni ennyi embert" - mondta akkor a szocialista politikát bírálva.

Ettől a véleményétől soha nem is távolodott el. Az MTI hírarchívuma szerint 2006-ban, már politikusként, de még ellenzékben is a családi és kisgazdaságok védelmében szólalt fel, az uniós pályázatok úgynevezett "életképességi határainak" lejjebb vitelét követelve. Egy évvel később ismét az MSZP politikáját bírálva arról beszélt, hogy "óriási társadalmi feszültséghez fog vezetni, hogy a legtőkeerősebb, legnagyobb gazdálkodók felé terelik a pénzeket." 2008-ban pedig már a Fidesz nevében jelentette ki, hogy a párt Erős Magyarország mezőgazdasági és környezetvédelmi programja szerint az agráriumban a családi, kis- és középvállalkozói modellt kell segíteniük a 2007-2013 között vidékfejlesztésre, agrármodernizációra rendelkezésre álló uniós forrásoknak.

Ángyán József képviselőként a Parlamentben. Sok fejfájást okoztak neki Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ezek után állt neki 2010-ben államtitkárként a vidékpolitika megújításának, júliusban bejelentette, hogy tízéves agrárstratégia készül, amely a kis- és közepes családi vállalkozásokra épít, majd októberben azt, hogy a kormány a földvásárlásoknál elővásárlási jogot teremt az államnak, majd az így állami tulajdonba jutott földeket a helyi közösségeknek adná bérbe. Ugyanekkor beszélt arról is, hogy felülvizsgálják az állami földek jelenlegi bérleti szerződéseit, és ahol úgy látják, hogy mélyen a piaci ár alatt határozták meg a bérleti díjat, ott ezt megemelik, vagy a földet visszaveszik, így meglesz az anyagi fedezete a családi gazdaságok feltőkésítésének.

Az agráralkotmány végül 2011 májusára készül el, ezek után úgy tűnik, hogy a minisztériumi munka a maga medrében halad, ezért ér minden kívülállót meglepetésként 2012 januárjában, hogy Ángyán indoklás nélkül lemondott az államtitkárságról.

A szálak ezután lassan bogozódnak ki, de áprilisra már világossá válik, hogy földbérleti pályázatok akkortájt megszületett eredményei miatt szakadt el a cérna Ángyánnál. Először néhány héttel később, egy zöldszervezeteknek írott, szenvedélyes hangvételű levélben indokolja meg döntését, az azóta elhíresült mondatok szerint "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-esek, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre", majd nem sokkal később egy bizottsági ülésen konkrét ügyeket és neveket, például Nyerges Zsoltét is említette, áprilisban pedig kiszivárog egy, az addigi állításait erősítő összesítés a fejér megyei földpályázatokról.

Orbán Viktor májusban kiállt a pályázatok mellett, majd néhány nap múlva Fazekas Sándor miniszter is ugyanezt tette. A pályázatok ügye ugyanakkor még hónapokig téma volt a sajtóban (erről szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja), de közben elkezdett készülni a ma megszavazott új földtörvény is.

Ángyánt ekkortájt már Fideszen belülről is elkezdték többen is bírálni, de nem zárták ki a frakcióból. A konfliktus pedig egyre éleződött: a volt államtitkár 2012 őszén módosító javaslatokkal próbálta meg átírni a földtörvény tervezetét, egyebek mellett a maximális birtokméretet csökkentette volna párttársával, a korábban az energiaügyi államtitkárságról lemondó Bencsik Jánossal. A fő problémája Ángyánnak és Bencsiknek az volt, hogy a kormány felülről, úgynevezett integrátorok közreműködésével koncessziós elven szervezné meg a földek haszonbérletbe adását, ami a két politikus szerint a nagyvállalkozókat hozza helyzetbe. Ők a kis gazdaságokat és szövetkezeteket segítő rendszerben gondolkodnak.

Orbán Viktor a lépéseiért hevesen bírálta Ángyánt, aki kapott egy rekordösszegű pénzbüntetést is, amiért nem szavazta meg az alaptörvény földüggyel kapcsolatos módosítását. Ő minderre úgy reagált, hogy a lelkiismerete fontosabb a pártfegyelemnél.

A gyulai frakcióülésre érkezik Ángyán 2013. február 5-én. Soha többet? Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az idén februárban folytatódott a csata Orbán és Ángyán között, a miniszterelnök a kiszivárgott információk szerint egy gyulai frakcióülésen a földbe döngölte a volt államtitkárt, aki már akkor kilátásba helyezte, hogy kilép a frakcióból, ha a parlament elfogadja a földtörvényt.

Májusban trafikügyben ment szembe a frakcióval a politikus, nem szavazta meg az árrés növeléséről szóló törvénymódosítást.

Ángyán környezetéből származó információink szerint egyébként utólag visszatekintve a politikus úgy véli, Orbán Viktor már az elejétől fogva tudta, hogy nem a kisbirtokosoknak kedvező irányba viszi majd el az agrárpolitikát. A csalódott exállamtitkár szerint őt csőbe húzták, információink szerint most úgy gondolja, csak azért kellett, hogy a nevével és a vidéki kampányaival bevonzza a vidéki szavazókat.

Ángyán József a választások óta az első, aki politikai nézeteltérések miatt lép ki a Fidesz frakciójából. A képviselőcsoportot nemrég Balogh József is elhagyta ugyan, de ő az után lépett ki, hogy kiderült, eljárás indult ellene élettársa bántalmazásának gyanúja miatt. Ő tagadta a verést, de azt mondta, kilép, hogy a személye miatt ne támadják a pártot.