A Jobbik frakciója megzavarta a földtörvényről szóló szavazást a parlamentben péntek délután. A jobbikosok a szavazás előtt felvonultak az elnöki emelvényre, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az állt: "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!". A kormánytöbbség végül elfogadta a földtörvényt, miközben az ülésteremben hangosan zengett a "nem, nem, soha". Közben az LMP-sek is akcióztak. Kövér azt mondta az ülés, a botránynak meglesz a következménye.

Kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a Jobbik-frakció tagjait az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselőcsoport tagjai az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.

A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével sorakoztak fel az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!". A jobbikosok kérték, hogy a földtörvényről név szerint szavazzanak a képviselők, de az elnök megtagadta ezt a kérésüket.

Az ülés levezető elnöke, a KDNP-s Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezért az alelnök jelezte, hogy kizárják őket a parlamenti munkából, illetve elrendelheti, hogy az Országgyűlési Őrség vezesse ki őket az ülésteremből. Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett jobbikos politikusok kizárásáról.

Az elnök szünetet rendelt el, de a jobbikosok nem mozdultak a pulpitusról. Az LMP-hez tartozó független képviselők közül is többen is molinóval tiltakoztak az ülésterem közepén, a bent tartózkodó MSZP-sek pedig elhagyták az üléstermet.

Zengett a nem, nem, soha! is

A szünet után a jobbikosok nem engedték, hogy Latorcai visszatérjen a helyére, ezért kénytelen volt a szónoki pulpitusról folytatni az ülés vezetését. Latorcai határozatképesnek nyilvánította az Országgyűlést, és folytatták a szavazásokat.

Miközben Latorcai beszélt, az elnöki pulpituson Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta, a jobbikosok pedig folyamatosan skandálták, hogy "nem, nem, soha", "csak a nemzet!", illetve hogy "hazaáruló", miközben Latorcai elrendelte a szavazásokat. Az LMP-sek közben tiltakozásul egy talicska földet toltak a teremben tartózkodó Orbán Viktor elé.

Így tiltakozott a Jobbik.Forrás: MTI/Soós LajosA fideszesek az új földforgalmi törvényt 252 igen 17 nem szavazattal elfogadták. A földtörvényre nemmel szavazott a bent lévő MSZP-sek, LMP-sek, PM-esek mellett a fidestes Ángyán József és Bencsik János is. Itt olvashat részleteket a szavazásról. Néhány percig még folytatták a szavazást a képviselők, majd Latorcai berekesztette az ülést. A kormánypárti képviselők felállva tapsoltak.

Ángyán József a szavazás után kilépett a Fideszből, Ángyán kritikáiról és távozásáról ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

Kövér büntetni fog

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ülés után azt mondta az MTI-nek, hogy a plenáris ülésen obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját.

Álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat. (Több ellenzéki képviselő szerint házszabályellenes, hogy a Jobbik-frakció kérésére az elnök nem rendelt el név szerinti szavazást.) Kövér hozzátette, a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.

A szavazás után az MSZP nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, amelyben arra kérik, hogy ne írja alá a pénteken megszavazott földtörvényt, ami szerintük visszafordíthatatlan károkat okoz a hazánk számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban. "A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti közel százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát" - írták.