Kövér focihuligánokhoz hasonlította a Jobbikot

Vágólapra másolva!
Kövér László szerint álságos színjáték zajlott a parlamentben a földtörvény megszavazásakor, mint mondta a jobbikos képviselők egy részéből nem is nézett ki többet.
Vágólapra másolva!

Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját. Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.

Az egyetlen kérdés az lehet - folytatta -, hogy a Jobbik név szerinti szavazást kezdeményezett az új földtörvényről. Miután a szavazást éppen az a frakció akadályozta meg, szemlátomást előre megfontolt módon, amelyik ezt álságos módon kezdeményezte, ebből kiolvasható, hogy a Jobbik azt akarta, hogy sehogy se szavazzanak a képviselők - fejtette ki, hozzátéve, ez a lehetőség pedig a házszabályban nincsen benne és ebben a helyzetben dönteni kellett, hogy mi tegyenek.

Kövér László azt mondta, "miután a gombnyomásos szavazás hitelesen tartalmazza, mutatja azt, hogy a képviselők hogyan foglaltak állást a törvényekről, ezért azt gondolom, hogy vitán felül ezek a szavazások szabályosak voltak és érvényesek".

Nem lehet elmenni mellette

A házelnök hangsúlyozta, a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.
Kijelentette: a rendelkezésére álló eszközökkel kötelessége garantálni a Ház biztonságát, így azok, a meghívott vendégek, akik nem képesek betartani a Parlamentben való tartózkodás szabályait, azok a jövőben nem léphetnek be. Úgy vélte, a Jobbik páholyában helyet foglaló vendégek, szakértők a futballpályák ultraszektorában megszokott magatartást tanúsítottak.

Kövér László szólt arról is, hogy a fantáziája ugyan nem elég erős ahhoz, hogy kitalálja, mivel lepik meg a Ház vezetését hétről hétre a jobbikos, illetve a volt és a jelenlegi LMP-s képviselők, és hogyan próbálnak futballpályát vagy kocsmát csinálni az Országgyűlés ülésterméből, de lelkileg szerencsére már elég edzettek.

Ez volt az az alapzat, amire az ülésvezető alelnök: Latorcai János higgadtsága is épült - közölte.
Úgy vélte, nem tudták elérni céljukat azok, akiknek az volt a szándékuk, hogy obstrukciós eszközökkel ellehetetlenítsék, hogy a Ház elvégezze a munkáját, amire a választók felhatalmazásból nemcsak joga, hanem kötelessége is van.

Provokálják az országgyűlési őrség behívását

Az Országgyűlés, amit mára eltervezett a napirendben, azt el is végezte - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy lehetősége lett volna behívni az országgyűlési őrséget, Kövér László azt mondta, régóta számított arra, hogy megpróbálják ezt kiprovokálni. Ennek "a tragikomikus, de ugyanakkor gyönge színvonalúra sikeredett színjátéknak" az egyik mögöttes célja többek között az volt, hogy fizikai összecsapás színterévé tegye az Országgyűlés patkóját, amire utoljára 1912-ben volt példa - vélekedett.

Mint mondta, "ezt a szívességet én nem teszem meg" egyetlen rossz szándékú képviselőnek sem. Véleménye szerint ezek a képviselők a választóknak sem igazán képviselőik, csak saját, "alantas, rövid távú politikai céljaiknak".

Több pár jobbikostól nem is várható

Ezek után mindenre számítani kell, Tisza Istvánra lőttek is, "erre azért őszintén szólva nem számítok" - fogalmazott. Kövér László szerint igazi dilemmát okoz neki, hogy néhány képviselőből nem is nézne ki többet, mint amit itt most produkált a Jobbik frakciójában. "Kulturális színvonala, intelligenciája, első látásra is ott van, hogy nagyjából ez várható tőle, ennél sokkal több intellektuális teljesítmény nem" - mondta.

Meggyőződése, hogy a Jobbik-frakcióban is volt néhány ember, akinek ez kínos volt, vagy aki szégyellte az akció miatt magát. Arra a kérdésre, miről konzultált az országgyűlési patkóban a vezető politikusokkal, Kövér László azt mondta, a miniszterelnökkel az NB 1 őszi sorsolásáról értekezett.