Ángyán: Tehetnek egy szívességet

Vágólapra másolva!
Tisztességes Emberek Szövetsége néven indít új, maffiamentes politikai mozgalmat Ángyán József. A Fideszből a földtörvény pénteki szavazása után kilépett politikus csak olyanoknak adna helyt az új szervezetben, akiknek semmi közük nem volt az eddigi kormányokhoz és "nem tagjai a jelenlegi maffiahálózatok délelőttös vagy délutános brigádjának".
Vágólapra másolva!

„Nem szükséges közölnöm, pontosan tudják, hogy mi a bajom, és mivel előre jeleztem, hogy mit fogok tenni, ha megszavazzák a törvényt, nem is érhette nagy meglepetés őket” – így válaszolt a Fidesz frakciójából pénteken kilépett Ángyán József az Origo kérdésre, hogy közölte-e személyesen Rogán Antal frakcióvezetővel vagy akár Orbán Viktorral, hogy távozik a kormánypárti képviselőcsoportból.

A pénteken megszavazott földtörvény kormány által benyújtott verziója ellen kezdettől tiltakozó politikus állítása szerint egyedül Kövér László házelnököt tájékoztatta egy öt soros levélben arról, hogy átül a függetlenek közé.

A volt vidékfejlesztési államtitkár állítása szerint függetlenként is a magyar föld védelme és a családi gazdálkodók érdekében kíván politizálni, és Tisztességes Emberek Szövetsége néven egy harmadikutas, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe kezd.

A mozgalom Ángyán József tájékoztatása szerint „alapból” az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Váralja Szövetség és a Gazdálkodó Családok Egyesületére épül majd, de bárki részt vehet benne, aki nem volt eddig kormányzati pozícióban és „nem a jelenlegi maffiahálózatok egymást váltó délelőttös és délutános brigádjának tagja”. Ez utóbbi két kitétel miatt Ángyán szerint a Fidesz és a KDNP, valamint „az MSZP és permutációi” eleve nem jöhetnek szóba, és nem tárgyal a Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmához csatlakozott ex-LMP-s Párbeszéd Magyarországgal sem. Az LMP-t viszont nem zárta ki a szóba jöhető szövetségesek közül.

Az új szervezet a politikus állítása szerint jó esetben őszre bonthat zászlót, de vezető szerepet nem akar vállalni benne. „Nem zászlóvivő akarok lenni, hanem katalizátor” – magyarázta. A mozgalom állítása szerint azt a szerinte nagyjából 20 százaléknyi bizonytalant igyekszik majd megszólítani, aki nem alapból mondja passzívnak magát és nem valamelyik nagy párt rejtőzködő szavazója.

Arra a kérdésre, hogy kap-e majd pénzbüntetést a Fidesz-frakciótól, amiért nemmel szavazott a földtörvényre, és befizeti-e azt, a volt államtitkár csak annyit mondott: „tehetnek egy szívességet”.