Fákat döntött ki a vihar Borsodban

Vágólapra másolva!
Házakra, autókra, sínre dőltek a fák, de senki nem sérült meg. Hajdú-Biharban egy sportcsarnok tetejét szakította le a szél. Az országban többfelé várhatóak még heves zivatarok.
Vágólapra másolva!

Személyautókra, házakra dőltek fák a szombat délutáni viharban Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, személyi sérülés nem történt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A viharos erejű szél Mezőkövesden, Kazincbarcikán és Miskolcon okozott károkat.

A MÁV szombaton kora este jelentette, hogy a Budapest-Szolnok-Debrecen vasútvonalon 30-90 perces késéssel közlekednek az esti távolsági vonatok, mert az átvonuló vihar miatt egy fa dőlt a vágányok fölé a törökszentmiklósi állomáson. Amíg a tűzoltóság kivágja a fát, a felsővezetéket áramtalanították. A forgalom este negyed nyolckor indult újra, a menetrend szerinti közlekedés az éjszakai órákban állhat helyre.

A Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon szombaton délután leszakította a vihar a helyi sportcsarnok tetejét, és megrongálta az iskola tetőszerkezetét is- közölte Samók Gyula polgármester. Több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant. Mindenütt áll a víz, s bár a katasztrófavédelem, a tűzoltók a helyszínen vannak, a munkákat nehezíti a folyamatosan szakadó eső - mondta el Samók Gyula.

Szombathelyen és környékén dió méretű jég esett szombaton, nem sokkal este hét óra előtt. A vihar hirtelen jött és csupán 10-15 percig tartott, de valószínűleg károkat is okozott autókban, veteményekben, volt ahol a házak redőnyét is leszaggatta a jég.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az esti, éjszakai órákban is heves zivatarok várhatók, kiemelten eleinte a közép-dunántúli régióban, majd a Duna-Tisza közén. A zivatarokhoz szélroham (80-100, néhol orkán erejű 120 kilométer per óra feletti lökések), nagy méretű, 3-4 centiméter átmérőjű jég és felhőszakadás, 20-50, néhol akár 50 milliméter feletti csapadék is társul helyenként. Éjszaka a zivatarrendszer tovább fejlődik kelet felé, majd hajnaltól várhatóan fokozatosan veszít erejéből.

Vasárnap napközben a keleti, északkeleti országrészben várhatóak intenzívebb zivatarok, helyenként 80 kilométer per óra feletti szélroham, akár felhőszakadás (30 milliméter feletti csapadék) és nagyobb méretű jég is előfordulhat.