Főként a kormányváltásról és a baloldali ellenzéki összefogásról beszéltek a XII. Szárszói találkozó előadói vasárnap Balatonszárszón. Az eseményen, amelynek Farkasházy Tivadar volt a házigazdája, beszédet mondott Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is. Egy színpadon álltak, és egy mikrofont kaptak.

A balatonszárszói találkozót csaknem négyszáz vendég - írók, színészek, politikusok, elemzők - részvételével rendezték meg.

A legutóbb tíz éve rendezett találkozón, amelynek házigazdája Farkasházy Tivadar humorista volt, több korábbi szocialista és liberális politikus, jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő mellett megjelent és felszólalt Bajnai Gordon, az Együtt - a Korszakváltók Pártjának elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is.

A 444.hu beszámolója szerint Farkasházy egyszerre hívta fel a színpadra az ellenzéki vezetőket, akik már bejelentették, hogy szívesen vállalnák a miniszterelnök-jelöltséget.  Ezután sorsot kellett húzniuk, hogy ki beszél előbb. Mesterházy nyert, de ő átengedte Bajnainak az első felszólalás jogát.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila kerékpárt kapott ajándékba.Forrás: MTI/Nagy LajosBajnai arról beszélt, hogy az ország szerinte gazdasági és társadalmi szempontból is összeomlik, ha nem lesz kormányváltás. Az Együtt vezetője szerint csak az Európai Unióból jöhet pénz az országba, és ha az nincs, ennek az országak vége.

Mesterházy pedig azt mondta ezután, hogy hiába várják annyian az összefogást, az  önmagában nem jelent győzelmet. Az MSZP elnöke szerint "a Fidesz ellen nem lehet szűzlányok módjára küzdeni", és ha győznek, akkor is olyan ellenzékre számíthatnak, mint annak idején Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy number two

A találkozón Konrád György író azt mondta, ahhoz, hogy a jelenlegi rendszert egy demokratikusabbal váltsák fel, mindenképpen szükséges az összefogás. "Nevetségesnek tartom, ha ez személyes akadályokon múlik" - jegyezte meg. Mint mondta, a Bajnaiból és Mesterházyból álló tandem lenne kívánatos; "az egyiknek fognia kell a kormányt, a másik tapos" - mondta.

Az író szerint a kettősben a "number one" - az első számú - az idősebb, a hozzáértő, akit több ember fogad el, nemcsak az MSZP-n kívül, hanem az MSZP-ben is. Mesterházy most kapna egy sanszot, hogy "number two" - a második - legyen. Mindkettőnek meg kell haladnia önmagát és a saját kicsinyességét, ha ez sikerül, az ellenzék győzhet - mondta Konrád.

Heller Ágnes filozófus arról beszélt, hogy Magyarország 1989-ben a demokráciát, a szabadságot ajándékba, ingyen kapta, és "amit ingyen kapunk, nem becsüljük meg". Minden generációnak újra helyre kell állítania a demokráciát, ezt meg kell tanulni - fűzte hozzá. A baloldal választási reményeiről szólva az iráni választásokra utalt, ahol a kis támogatottságúnak mért jelölt győzött, és a vártnál lényegesen magasabb volt a részvétel. "Megvert reménnyel" ne menjünk csatába, ez önmagát beteljesítő jóslat lehet" - mondta.

Politikusok, színészek, elemzők

A találkozó résztvevőit levélben üdvözölte mások mellett Jancsó Miklós és Tarr Béla filmrendező, valamint Bugár Béla, a szlovákiai Híd-Most párt elnöke és Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke. Az előadás-sorozat levezetésében Galkó Balázs színművész - Kövér László házelnökre utaló szerepkörben - működött közre, egy kolomppal jelezve, ha letelt a megadott ötperces időtartam.

A találkozón, amelynek beléptető kapuja egy a felirat szerint "Deutsch Tamás hagyatékából" származó futballkapu volt, megjelent Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, a Horn-kormány tagjai közül Baja Ferenc, Békesi László, Kovács László és Magyar Bálint; ott volt Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter és Bozóki András, a Gyurcsány-kormány kulturális tárcavezetője, továbbá Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter.

Részt vett a Szárszói találkozón Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselő, Botka László, Szeged szocialista polgármestere és Lamperth Mónika volt MSZP-s belügyminiszter is. Több politikai elemző: Lengyel László, Kéri László, Somogyi Zoltán, Ágh Attila is a közönség soraiban, illetve az előadók között volt, és elfogadta Farkasházy Tivadar meghívását Gálvölgyi János, Markos György humorista, Havas Henrik televíziós újságíró, Magyar György ügyvéd, Kolláth György alkotmányjogász, Makk Károly filmrendező, Balázsovits Lajos, Hernádi Judit színész, valamint Bródy János zenész.