Szép barnára tud sülni az ember feneke

Omszki-tó, Budakalász, nudista fürdő
Vágólapra másolva!
A nudizás nem a szexuális vágyak felkorbácsolásáról szól, a naturisták nem mutogatni akarják magukat, hanem szeretnének minél közelebb kerülni a természethez. Annyira, hogy akár még a rendőrökkel és a buzizókkal való mindennapos harcokat is vállalják ezért. Melltartókból készített tangák, fedetlen keblek, hideg sör és meleg víz - riport Budapest talán utolsó illegális nudistastrandjáról.
Vágólapra másolva!

Ma már nem divat lázadni. A szembeszegülés a társadalmi konvenciókkal leginkább adócsalásban és intifádás graffitikben merül ki, miközben van egy maréknyi férfi és nő, akik a testükkel tiltakoznak a rendszer ellen. Ők az utolsó budapesti nudisták, akik az Omszki-tónál gyakorolják a sokak számára felháborító viselkedésformát.

Hétfőn délben a fővárostól egy köpésnyire lévő tó illegális nudizószakaszán néhány ember lézengett, egy monokiniző nő és két tangát viselő férfi. Kedvesen beszélgetni kezdtünk, majd amikor arra terelődött a szó, hogy esetleg lefotózhatnánk-e őket, az egyik tangás férfi befeszülve azt mondta, hogy csak akkor, ha ő is lekattinthatja meztelenül Zsófit, a fotósunkat.

Egész más érzés meztelenül a vízbe menni Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Pedig pár perccel korábban lazán biztatott minket, hogy dobjuk le a ruháinkat, és irány be a vízbe, "textilnek itt nincs helye". A fotózkodás végül elmaradt, pedig a vonakodó úr is azt fejtegette nem sokkal korábban, hogy mekkora szégyen, hogy ilyen prűd a magyar társadalom. Miközben félig-meddig titokban nudizik ő is, ahelyett, hogy a nyilvánosság elé tárná, hogy milyen jó dolog is ez. Aztán megértettem, hogy nem annyira könnyű ma Magyarországon nudistának lenni, a külvilágból csak a savat kapják, ráadásul nagykanállal.

Volt, amikor óránként razziáztak

Húsz évvel ezelőtt hétvégente itt háromszázan nudiztak, de hétköznapokon is nyolcvanan voltunk - mesélte Gábor, aki már több évtizede jár a tóhoz. Régen még a tömegdinamika is be tudta vonzani az embereket, én is hoztam el úgy a szomszédomat, hogy azt mondta, ő soha, aztán fél óra múlva gatya nélkül rohangált. Akkoriban még táblával hirdették, hogy egy kerítéssel elkülönített szakaszon szabad meztelenkedni, volt büfé, ma viszont mindössze két szemetes a szabad strand infrastruktúrája.

"Volt itt egy mobilvécé is, amit egyik reggel a tóban találtunk. Valószínűleg egy részeg társaság bedobta a vízbe, a parttól ugyanis olyan messze volt, hogy nem fújhatta be a szél" - mondta Gábor.

Kellemes a tó és a környzete is Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A szebb napokat is megélt nudizószakaszra hat évvel ezelőtt szálltak rá a fővárosi hatóságok, a razziák és a büntetések megtették a hatásukat: ma hétvégén is csak harmincan vannak, munkanapokon pedig jó, ha tíz-tizenkét ember jön össze. Azok viszont, akik a mai napig kijárnak, barátként tekintenek egymásra, mindenki ismer mindenkit, többen a tóparton túl is tartják a kapcsolatot, együtt járnak bulizni. Főleg idősebbekről van szó, "fiatalok nem annyira jönnek ide, mert azok már nem vetkőznek" - mondta egyikük.

Menekülés a rendőrök elől

A hatóságok vegzálása kiszámíthatatlan. Van, amikor óránként elsétál egy rendőr a parton, máskor egy hétig nem mennek ellenőrizni. Az idén még nem büntettek meg senkit, tavaly viszont volt, akit bilincsben vittek el, igaz, erről azt mesélik, hogy az illető nem volt hajlandó felszólításra kijönni a vízből, aztán meg "elküldte az anyjába" az intézkedő rendőrt.

A hatóságokkal folyamatos a konfliktus, eleve nem szabad úszni a vízben, csak mártózni lehet. Egyikük szerint ez is csak hallgatólagos megállapodás a szervekkel, mert látják rajtuk, hogy rendesek, gondozzák, takarítják a területet, tavasszal és ősszel még a nádast is rendbe teszik.

Úszni nem szabad, csak mártózni Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ettől függetlenül többször megesett már, hogy a rendőrök elől úgy szaladtak be a vízbe, "mint a krokodilok, amikor észlelték, hogy törnek feléjük a hatósági emberek". Ilyenkor megvárják, amíg kijövünk a vízből, az egyik esetnél azért nem büntettek meg, mert a haverok bevittek nekem egy fürdőgatyát, így nem tudták bizonyítani, hogy pucéran napoztam - mesélte egyikük.

Naponta lebuzizzák őket

A nudizók szerint a fő gond nem is a rendőrökkel van. Az arra járók időnként feljelentik őket, az autósok ordenáré bekiabálásai szinte mindennaposak: "Általában azt mondják, hogy mocskos buzik vagy rohadt köcsögök, úgy tűnik, elégedettséggel tölti el őket az, hogy ezt húsz méterről, a volán mögül ideordíthatják."

Az inzultálás nem mindig csak szóbeli, előfordult már olyan is, hogy egy részeg fiatalokból álló társaság lement a partra, és beléjük kötött. Ilyen kisebb kakaskodásokból több is volt már, nyilván ezek sem hozzák meg az emberek kedvét, hogy ide jöjjenek.

A kedves bekiabálók elég rosszul gondolják, hogy mi folyik itt, a naturizmusnak nem sok köze van a szexualitáshoz - mondja egyikük. "Ez arról szól, hogy a lehető legközelebb kerülj a természethez, a levegő, a napfény, a víz és a szél járja át az egész tested. Egész más érzés meztelenül bemenni a vízbe, mint ha rajtad van egy nadrág" - összegezte a nudizmus lényegét a 63 éves férfi. "Egyébként a nudisták nagyon toleránsak, jönnek ide homoszexuális párok is, nincs velük semmi gond, el vannak fogadva" - mondta.

Relatív fedetlenség

A mocskolódók valószínűleg azért buziznak le minden nudistát, mert a férfiak többnyire tangában vagy anélkül fürdenek és napoznak a partszakaszon. Legalábbis fedetlen női keblek miatt biztos nem köcsögöztek még le senkit. "Szinte észre sem veszed, hogy van rajtad valami" - mesélte az egyik férfi a tangáról, amely szerinte amellett, hogy megvédi őket a bírságtól, nem óv meg feleslegesen a napsugaraktól, "szép barnára tud sülni az ember feneke".

"Fiúk, mindenkin legyen gatya" - mondják sokszor a kiérkező rendőrök Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Én egy női melltartóból csináltam a tangámat, amit ma sajnos otthon hagytam, ezért inkább nem veszek fel semmit - kockáztatott egyikük. Van, aki egy viszonylag hosszú atlétában, gatya nélkül nyomja, de van olyan is, aki felvesz egy nadrágot, amit úgy letol a combja közepéig, hogy minden kilátszik. A rendőr viszont nem igazán tud belekötni, mert végül is van rajta nadrág, azt mégsem mondhatja, hogy nem rendeltetésszerűen használja.

Az ebéd most is meztelen

Ahogy telt-múlt az idő, egyre többen lettek, velük együtt a felhők száma és a szélerősség is megnőtt. "Budapesten egyes fokú riasztás van a vihar miatt, gyorsan fürödjünk egyet, mielőtt leszakad az ég" - mondta az egyik idősebb nő, akit többen követtek a 28 fokos, rendkívül finom vízbe. Én is velük tartottam, sajnos kilógtam a sorból, mert nem volt nálam tanga, csak egy hirtelenjében megvett női szörfalsó.

Fürdés után volt még egy kis idő a viharig, Gábor előkapta otthon elcsomagolt zsíroskenyér-szendvicsét, amit jóízűen elfogyasztott a tóparton. Megvártuk, amíg elköltötte az ebédjét, aztán visszaindultunk a városba. A szúnyoginvázió ellenére szívesen maradtunk volna még, üdítő érzés volt a szokásos irodai unalom helyett lubickolni, ajánlom mindenkinek, hogy amíg jó idő van, hazafelé menet csobbanjon egyet. A víz kellemes, a nudisták pedig nem harapnak, akkor sem, ha valaki sídzsekiben megy közéjük.