Újabb rendkívüli ülésnapot akar a Fidesz

Vágólapra másolva!
Néhány választókörzet határainak módosítása érdekében még egy napot ráhúzna a már két hete tartó rendkívüli nyári parlamenti ülésszakra a Fidesz. A körzethatárokat a választási törvény szerint elvileg a választások előtti év június 30-ig lehetne módosítani.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy jövő csütörtökön és pénteken is ülésezzen és még a nyári szünet előtt döntsön az országgyűlési választókerületek határainak módosításáról a parlament - erről Rogán Antal frakcióvezető számolt be a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában kedd este.

Délelőtt a parlamenti pártok képviselői a Fidesz kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartottak amiatt, hogy a választójogról szóló törvényt módosítani kell. Ezt azzal indokolta Rogán Antal, hogy technikai okokból, a jegyzőkkel folytatott konzultáció után szükséges néhány, elsősorban budai választókörzet határának megváltoztatása.

A Fidesz frakcióvezetője délutáni sajtótájékoztatóján még azt közölte, az erről szóló törvénymódosítást - miután az ellenzék nem támogatta a házszabálytól eltérést - csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés.

A Jobbik délután sajtótájékoztatott tartott az ügyben, amelyen aggályosnak nevezte, hogy kevesebb mint egy évvel az országgyűlési választások előtt a Fidesz nem tudja tartani a június 30-i törvényi határidőt a választókerületek meghatározására.

A Hír Tv esti műsorában viszont Rogán Antal azt mondta: az a véleménye, hogy ezt a döntést nem lehet őszre halasztani. Ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a parlament csütörtökön és pénteken tárgyalja meg és fogadja el a körzethatárok módosítását.

A nyári rendkívüli ülésszakot tartó Országgyűlés a tervek szerint ezen a héten szerdán és csütörtökön ülésezett volna utoljára a nyári szünet előtt.